Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северният флот на Русия излиза в открито море с ядрени оръжия на борда за първи път от 30 г.

Русия започна разполагането на тактически кораби с ядрено оръжие в Балтийско море за първи път за последните 30 години, заяви Норвежката разузнавателна служба в годишния си доклад, публикуван на 13 февруари.

Тези кораби принадлежат на Северния флот на Русия. В доклада се отбелязва, че през съветската епоха бойните кораби на Северния флот редовно са излизали в морето с ядрени оръжия, но това е първият път, когато Руската федерация прави същото.

„Ключовата част от ядрения потенциал е на подводниците и надводните кораби на Северния флот“, отбелязва норвежкото разузнаване.

„Тактическите ядрени оръжия са особено сериозна заплаха в няколко оперативни сценария, в които могат да участват страни от НАТО.“

Норвежкото разузнаване добавя, че Русия също има способности за подводници, антисателитни оръжия и кибер способности, които могат да застрашат Норвегия и Алианса.

„Продължаващото напрежение между Русия и Запада означава, че Русия ще продължи да представлява най-голямата ядрена заплаха за НАТО, а следователно и за Норвегия“, подчертава агенцията.

„Не може да се изключи, че локализирана война може да ескалира в по-широк конфликт с пряко военно участие на Русия, Съединените щати, НАТО и Норвегия.

В доклада се посочва още, че Русия ще поддържа, модернизира и развива своя ядрен арсенал, но не се очакват значителни промени в руската ядрена доктрина през следващите години.

През декември руският президент Владимир Путин заяви, че заплахата от ядрена война нараства.

Украинското военно разузнаване по-рано заяви, че смята за много висока заплахата от използването на тактически ядрени оръжия от Русия срещу Украйна. В същото време, според шефа на разузнаването на Украйна Кирило Буданов, Русия няма да нанесе ядрен удар в близко бъдеще.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.