Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северният флот на Русия излиза в открито море с ядрени оръжия на борда за първи път от 30 г.

Русия започна разполагането на тактически кораби с ядрено оръжие в Балтийско море за първи път за последните 30 години, заяви Норвежката разузнавателна служба в годишния си доклад, публикуван на 13 февруари.

Тези кораби принадлежат на Северния флот на Русия. В доклада се отбелязва, че през съветската епоха бойните кораби на Северния флот редовно са излизали в морето с ядрени оръжия, но това е първият път, когато Руската федерация прави същото.

„Ключовата част от ядрения потенциал е на подводниците и надводните кораби на Северния флот“, отбелязва норвежкото разузнаване.

„Тактическите ядрени оръжия са особено сериозна заплаха в няколко оперативни сценария, в които могат да участват страни от НАТО.“

Норвежкото разузнаване добавя, че Русия също има способности за подводници, антисателитни оръжия и кибер способности, които могат да застрашат Норвегия и Алианса.

„Продължаващото напрежение между Русия и Запада означава, че Русия ще продължи да представлява най-голямата ядрена заплаха за НАТО, а следователно и за Норвегия“, подчертава агенцията.

„Не може да се изключи, че локализирана война може да ескалира в по-широк конфликт с пряко военно участие на Русия, Съединените щати, НАТО и Норвегия.

В доклада се посочва още, че Русия ще поддържа, модернизира и развива своя ядрен арсенал, но не се очакват значителни промени в руската ядрена доктрина през следващите години.

През декември руският президент Владимир Путин заяви, че заплахата от ядрена война нараства.

Украинското военно разузнаване по-рано заяви, че смята за много висока заплахата от използването на тактически ядрени оръжия от Русия срещу Украйна. В същото време, според шефа на разузнаването на Украйна Кирило Буданов, Русия няма да нанесе ядрен удар в близко бъдеще.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.