Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Севернокорейски хакери са откраднали над 1.2 милиарда долара

Севернокорейски хакери са откраднали криптовалута и други виртуални активи на стойност 1,2 милиарда долара през последните години, запълвайки резервите на Пхенян от чуждестранна валута.

Кражбите са извършени за период от пет години и са се ускорили тази година, като около половината от активите са били откраднати през 2022 г., съобщи Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS). Откраднатите средства са помогнали за укрепването на икономиката на Северна Корея и финансирането на нейната програма за ядрени оръжия на фона на пандемията от Covid-19 и суровите санкции на ООН срещу страната, съобщи Сеул.

Твърди се, че хакерските атаки са започнали по времето, когато санкциите на ООН срещу Северна Корея бяха затегнати през 2017 г., което прекъсна ключовия износ от страната. Севернокорейските хакери са сред най-добрите в света в кражбата на цифрови активи, защото страната им се фокусира върху киберпрестъпността като ключов източник на приходи, съобщи Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

Хакерите на Пхенян са атакували финансови институции и фирми за криптовалути, добави NIS. Повече от 7% от откраднатите активи идват от Южна Корея, според доклада.

Финансовите загуби не са единствената грижа на Сеул. NIS заяви, че севернокорейски и китайски хакери също се насочват към американските и южнокорейските технологични тайни в индустрии като ядрена енергия, полупроводници, отбрана и космос. Пхенян вероятно „ще се опита да хакне“ поверителна информация за външната политика и националната отбрана на Сеул, посочва агенцията.

По-рано тази година хакери с връзки с правителството на Северна Корея откраднаха криптовалута Ethereum на стойност 620 милиона долара от компания за видео игри, заяви ФБР през април. Представител на Белия дом съобщи през юли, че хакерските кражби представляват около една трета от финансирането на ракетната програма на Северна Корея.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.