Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Шефът на австрийския парламент уличи Кирил Петков в лъжа

Твърденията на Кирил Петков, че управляващата сглобка трябва да реформира службите, защото това е едно от условията на Австрия да не налага вето на присъединяването ни в Шенген, не отговарят на истината.

Виена не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген. Това стана ясно на срещата между президента Румен Радев и председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Австрийският държавник е на посещение у нас по покана на българския си колега Росен Желязков.

„Ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което искам изрично да подчертая, че не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз лично имах възможността да се убедя днес в това на българо-турската граница“, заяви Волфганг Соботка, като уточни, че причината е нуждата от промяна как функционира Шенген.

Преди седмица Кирил Петков обяви във видеообръщение от Виена във Фейсбук, че ПП-ДБ ще внесат законопроектите за реформа в службите за сигурност, защото така е поискала Австрия.

„Днес сме в Австрийския парламент имах срещи с депутати от управляващите партии, опозиционните партии и темата за Шенген, а най-важното за Шенген е темата „Сигурност“ – сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство“, каза Петков.

„Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи – нека заяви защо, ако иска – нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е огромна и е пред всички нас“, заяви Петков.

Петков обвързва проблема с Шенген с реформа на службите, които предизвикаха достатъчно скандали на много нива в България. Днес от думите на Волфганг Соботка излиза, че в твърденията на Петков няма нищо вярно.

В качеството си на председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, миналата седмица Петков се самокомандировал до Виена, уж за да разговаря на високо ниво за австрийското вето върху приемането ни в Шенген. Никой не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива, показа проверка на epicenter.bg.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Този отдавна трябваше да бъде осъден за държавна измяна!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.