Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Шефът на МОК иска руските спортисти да се разграничат от Русия, за да участват в Олимпиадата

Руските спортисти, които публично се разграничат от Русия заради войната в Украйна, могат да бъдат приети обратно в световната спортна общност, според президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Руските отбори, клубове и спортисти бяха отстранени от участие в повечето спортни събития, след като МОК направи препоръката си към редица спортни федерации в края на февруари.

Руснаците вече пропуснаха някои квалификационни събития за Олимпийските игри в Париж през 2024 г., а Бах заяви в интервю за италианския вестник Corriere della Sera, че МОК трябва „да мисли за бъдещето“.

Става въпрос за спортисти с руски паспорт, които не подкрепят войната да участват в състезанията“, казва Бах.

„За да е ясно, не става въпрос непременно за връщането на Русия“, уточни президентът на МОК. „От друга страна, и тук идва нашата дилема, тази война не е започната от руските спортисти.“

Руските спортисти продължават да се състезават в някои спортове като тенис и колоездене под неутрален статут, което не позволява използването на руски знамена или химни.

На Олимпийските игри руските отбори се състезават като „Руски олимпийски комитет“ (РОК) от 2016 г. насам поради последицата от допинг скандали, свързани със Зимните игри в Сочи през 2014 г.

МОК и неговият президент преди това бяха критикувани, че позволяват това и не са по-строги спрямо руските спортисти, но Бах заяви пред Corriere della Sera, че мисията на МОК е да остане политически неутрална и да позволи на игрите и „спорта като цяло“ да бъдат „нещо, което обединява хората и човечеството“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.