Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Шефът на Pfizer отказа изслушване пред Европейския парламент за договора за ваксини

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отказа да даде показания пред специалната комисия на Европейския парламент за COVID-19, на която се очакваше да се изправи пред трудни въпроси за това как са сключени секретни сделки за ваксини с Европейската комисия, съобщи белгийският вестник Politico.

Решението следва одитен доклад на стратегията на ЕС за снабдяване с ваксини, публикуван преди месец, който повдигна нови въпроси относно контакта между Бурла и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който предшества договор за ваксини за няколко милиарда евро.

Ръководителят на американския фармацевтичен гигант, най-големият доставчик на ваксини срещу COVID-19 за ЕС, трябваше да се яви пред панела на 10 октомври. Комисията се среща с ключови длъжностни лица, участващи в процеса на доставка на ваксини в ЕС, за да извлече поуки как за да се отговори на бъдещи пандемии. Други ръководители на фармацевтични компании се обърнаха към комисията, включително главният изпълнителен директор на Moderna и висши служители от AstraZeneca и Sanofi.

Председателят на комисията, белгийският евродепутат Катлийн Ван Бремпт коментира пред Politico, че „дълбоко съжалява“ за решението, взето от Pfizer.

След посещение в централата на BioNTech миналата седмица, Ван Бремпт каза в писмено изявление, че очаква с нетърпение дискусии „с други изпълнителни директори“, включително „г-н Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer“ на 10 октомври.

Докладът на Европейската сметна палата установи , че фон дер Лайен е участвала пряко в предварителните преговори за най-големия договор за ваксини в ЕС за до 1,8 милиарда дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, който беше сключен през май 2021 г. Това беше отклонение от процедурата на преговори, следвана при други договори, при които съвместен екип, съставен от длъжностни лица от Комисията и страните членки, да проведе проучвателни разговори.

Надзорният орган на ЕС отбеляза също, че Комисията е отказала да предостави записи от дискусиите с Pfizer, било то под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства.

Още през 2021 г. New York Times съобщи за привидно уютните отношения между Бурла и фон дер Лайен, като двамата си разменяха текстови съобщения в навечерието на сделката.

Потърсен от Politico, говорител на Pfizer каза, че президентът на компанията за международни пазари за развитие Джанин Смол ще присъства на изслушването на комисията. „Тя беше определена като най-добрата позиция да подкрепи комисията при постигането на целите й“, каза говорителят.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.