Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Шефът на Pfizer отново отказа да отговаря пред Европейския парламент за ваксините срещу Ковид

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отново отказа да свидетелства пред специалната Ковид комисия на Европейския парламент.

„След изслушването за Ковид през октомври нямаме повече информация, която да споделим, така че с уважение отказваме поканата отново да преразгледаме тези въпроси“, се казва в писмото от Бурла от 2 декември, цитирано от белгийския вестник Politico.

Бурла отказа да свидетелства пред комисията през октомври, на което трябваше да отговаря пред трудни въпроси за това как са били сключени тайни сделки за ваксини, коментира медията. Това решение последва одитен доклад за стратегията на ЕС за закупуване на ваксини, който повдигна нови въпроси относно контакта между главния изпълнителен директор на фармацевтичната компания и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който предшестваше договор за ваксина за милиарди евро.

На 14 октомври Европейската прокуратура потвърди, че има текущо разследване за покупките на ваксини срещу Ковид в ЕС, но все още не е уточнила кой се разследва или кои от договорите на ЕС за ваксини са обект на проверка.

На изслушването на 10 октомври президентът на компанията за международните развити пазари Джанин Смол се сблъска с многократни въпроси от комисията за отсъствието на Бурла. Тя също така отговори на въпроси относно преговорите за договор за ваксина. Холандският евродепутат Робърт Рутс я попита дали ваксината е тествана за способността й да предотврати предаването на вируса, преди да бъде пусната на пазара. Тя отговори отрицателно.

На 28 октомври комисията, разследваща договорите за Ковид-ваксините, отправи втора покана към изпълнителния директор.

„Нашата комисия прецени, че по време на предишното изслушване с представители на фармацевтичната индустрия, където Pfizer беше представлявана от г-жа Джанин Смол, важни въпроси относно споразуменията за покупка между Европейския съюз и Pfizer, които попадат под отговорността на главния изпълнителен директор и за които само той има правомощия да отговори на тях, останаха без отговорЩ, заяви председателят на комисията по Ковид Катлийн Ван Бремпт, цитирана от Politico.

„Като председател на комисията дълбоко съжалявам за отказа на д-р Бурла да обсъди този въпрос с членовете на Европейския парламент“, каза тя. – „Като съзаконодател на европейския бюджет Парламентът има право да получи пълна прозрачност относно условията на тези разходи и предварителните преговори, довели до тях.“

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.