Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Шефът на „Вагнер“ призова Путин да обяви край на войната

Ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин отправи неочакван призив към Кремъл да обяви край на войната, за да консолидира вече придобитата територия.

В изявление на Пригожин, публикувано от пресслужбата му, се казва, че е „време да се обяви победа и да се съсредоточим върху териториите, които вече имаме“.

„За властите и за обществото като цяло е необходимо да се сложи някакъв смел край на специалната военна операция“, каза шефът на „Вагнер“.

„Идеалният вариант е да обявим края на специалната военна операция, да информираме всички, че Русия е постигнала резултатите, които е планирала, и в известен смисъл ние наистина сме ги постигнали. Неутрализирахме огромен брой войници от въоръжените сили на Украйна и можем да докладваме, че нашата задача е изпълнена“.

„Теоретично Русия вече е постигнала този край, като е унищожила голяма част от активното мъжко население на Украйна, като е сплашила друга част от нея, която е избягала в Европа“, пише Прогожин.

Той заявява още: „Русия отряза Азовско море и голяма част от Черно море, завзе солидна част от територията на Украйна и създаде сухопътен коридор към Крим“ и подчертава, че Русия може да „получи твърда опора, придържайки се към териториите, които вече има“.

Но той отбелязва, че ако по-рано Украйна беше част от СССР, „сега тя е абсолютно национално ориентирана държава“.

Това се случва в момент, когато „Вагнер“ оглавява офанзивата за превземане на Бахмут и околните райони на Донецка област. На брифинг руското министерство на отбраната в събота заяви, че „щурмовите части на „Вагнер“ успешно напреднаха, превземайки два района в северните и южните покрайнини на града“. Западните медии също като цяло признават постоянния напредък на руските сили в Бахмут.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.