Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Shell са продали въглеродни кредити „фантоми“ за $200 млн.

Водещият проект на Shell за улавяне на въглероден диоксид е спечелил над $200 милиона (канадски долари) от продажба на кредити за емисии за намаление на въгеродния диоксид, което никога не се е случило, според нов доклад на „Грийнпийс“- Канада.

Документи, получени по Закона за достъп до информация от екоорганизацията, показват, че Shell е лобирала и е получила сделка „2 за 1“ по време на преговорите с правителството през 2008 г. като начин за допълнително субсидиране на проекта. Съгласно тази сделка Shell е успяла да продаде кредити за два тона CO2 за всеки тон, който действително е уловила – и да генерира печалби.

„Продаването на кредити за емисии за намаления, които никога не са се случили, и фалшивите обещания, и фантомните емисии около този проект са мощна илюстрация защо Канада се нуждае от законово ограничение на емисиите на парникови газове от нефтения и газовия сектор“, заяви Кийт Стюарт, старши енергиен стратег на „Грийнпийс“-Канада и автор на доклада „Продажба на горещ въздух“ .

Разследването установява, че когато стойността на фантомните кредити се добави към 777 милиона долара (канадски долари) директни субсидии, предоставени на Shell от провинциалните и федералните правителства досега, канадските данъкоплатци покриват 93% от разходите по проекта Quest CCS на Shell. Проектът отчете $126 милиона (канадски долари) повече приходи от разходите му към края на 2022 г.

Проектът Quest за улавяне и съхранение на въглерод води до намаляване на по-малко от един милион тона емисии годишно. Междувременно емисиите на парникови газове от нефтените пясъци са се увеличили с 50 милиона тона, откакто Shell започна работа по проекта през 2005 г., и с 16 милиона тона от първата му пълна година на експлоатация през 2016 г.

Още по темата: Борбата с климатичните промени е търговия с въглеродни кредити за милиарди долари 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.