Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Shell се отказва от първоначалните си „зелени“ цели, за да разшири бизнеса си с газ

Shell смекчи ключова „зелена“ цел за намаляване на въглеродните си емисии с 20% до 2030 г. Енергийната компания  планира да разшири бизнеса си с втечнен природен газ и да поддържа производството си на петрол стабилно до 2030 г., съобщи Guardian.

Намалената цел, която беше заложена в последната й стратегия за енергиен преход, ще позволи на Shell да забави темпото на намаляване на емисиите си за това десетилетие.

Експертите по климата призоваха всички компании за изкопаеми горива да намалят емисиите от енергията, която продават, като редуцират производството си на нефт и газ. Целите на Shell се отнасят до въглеродния интензитет на техните продукти, а не до абсолютните емисии. Това означава, че компанията може да произвежда повече газ при по-нисък интензитет на емисиите, но все пак да повиши общите си емисии като цяло, докато увеличава производството.

Актуализацията на стратегията включва нова цел за намаляване на емисиите от петролния бизнес с между 15-20% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Тя не е поставила цел за емисиите от своя газов бизнес, който се очаква да нарасне с 50% до 2040 г.

Миналия месец Shell разкри годишна печалба от над 28 милиарда долара за 2023 г., една от най-печелившите години в историята, докато зелени активисти организираха протест пред централата на компанията в Лондон.

Изпълнителният директор на Shell Уаел Сауан разгневи зелените групи миналия юни, когато отмени плана за намаляване на производството на петрол и газ на Shell с 1-2% годишно.

През 2021 г. Shell обеща, че ще намалява добива си на петрол всяка година до края на десетилетието от пика през 2019 г. от 1,9 милиона барела на ден. Компанията твърди, че всъщност е постигнала тази цел през 2021 г. след продажбата на дела си за 9,5 млрд. долара в голям проект в Пермския басейн в САЩ. Продажбата намали производството на петрол на компанията до 1,5 милиона барела на ден.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.