Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Шпигел“: Германците пестят от храна

Потреблението, важен стълб на германската икономика, отслабва: продажбите на дребно изненадващо спаднаха през април, а потребителите са особено въздържани, когато става въпрос за храна, пише германският в. „Шпигел“.

Всеки, който очакваше, че германците ще помогнат на икономиката с покупателното си поведение, сега ще бъде разочарован от Федералната статистическа служба. Поради това търговците на дребно претърпяха изненадващо големи загуби в продажбите през април, коментира изданието.

Приходите им са с 1,4% по-ниски в сравнение с предходния месец, съобщи Федералната статистическа служба. Коригиран с инфлацията, спадът е от 1,2 процента. Икономистите очакваха спад от само 0,1 процента.

Частните потребителски разходи са намалели през първото тримесечие. Въпреки че брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,2% от януари до март спрямо предходното тримесечие, потреблението се е свило с 0,4%.

По-специално потребителите харчат по-малко за храна и облекло. Продажбите на дребно на храни също са спаднали особено силно през април: те са с 3,7% по-малко в сравнение с предходния месец. Нехранителният бизнес пък се е увеличил с 0,2 на сто. Продажбите по интернет и по пощата са нараснали с 2,9 процента.

Фактът, че потребителите избират по-евтини храни или купуват по-малко, вероятно се дължи и на факта, че цените на храните напоследък остават високи въпреки общия спад на инфлацията, според анализа.

Още по темата: В Германия предлагат вдигане на данъците на германците, за да има повече пари за Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.