Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Преговорите на Швеция с Турция за присъединяването й към НАТО са прекратени

Дискусиите между Турция и Швеция за членството й в НАТО са прекратени, каза  шведският външен министър Тобиас Билстрьом. Шведското правителство инвестира време и усилия, за да продължи напред и продължава да се надява, че процесът може да бъде завършен през лятото, съобщи Дейли Сабах, като цитира интервю на шведския външен министър за шведския вестник Expressen. Премиерът на Швеция Улф Кристерсон също изрази оптимизъм по този въпрос преди няколко дни.

Тази седмица Финландия каза за първи път, че трябва да обмисли присъединяване към НАТО без Швеция, чиято кандидатура за членство е блокирана от Турция, след като Анкара остро критикува Стокхолм заради протести срещу Турция и исляма в страната.

Финландия, която споделя граница от 1300 километра с Русия, и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година след началото на войната в Украйна, слагайки край на продължилата десетилетия политика на военно необвързаност.

Турция често е изразявала позиция, че не се противопоставя на разширяването на НАТО, а по-скоро критикува Стокхолм, че не предприема действия срещу „терористични групи“ на своя територия, които представляват заплаха за сигурността на Анкара.

Миналия юни Турция и двете северни страни подписаха меморандум за изпълнение на исканията на Анкара, проправяйки пътя за тяхното  членство в алианса.

Анкара отдавна критикува Стокхолм за приютяване на членове на различни терористични организации според Анкара, каквито според нея са ПКК и Гюленистката група – организацията, която властите в Анкара обвиняват за неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Преди историческата среща на върха на НАТО трите страни подписаха тристранно споразумение през юни, което предотврати налагането на турско вето. В меморандума скандинавските страни заявиха, че ще разгледат молбите на Турция за екстрадиция на терористи.

Преди дни между Турция и Швеция избухна скандал заради изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм. На 21 януари Расмус Палудан, лидер на дясната екстремистка партия „Хардлайн“, публично изгори Корана пред турското посолство. В речта си той критикува турския президент Ердоган и показва карикатура на пророка Мохамед. Ердоган заяви, че след тези и други антитурски действия в Стокхолм Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО.

Още по темата: Турция прекрати преговорите с Швеция и Финландия за членство в НАТО

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.