Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Швейцария блокира военни доставки за Украйна

Швейцария налага вето върху доставката на определени швейцарски военни материали от Мадрид за Киев, заяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя обаче не предостави повече подробности за какво оборудване е наложена забраната, съобщиха местните медии.

На среща на испанските посланици Роблес повтори, че Мадрид ще продължи да изпраща военна техника на Украйна, за да й помогне в борбата срещу Русия. В отговор на въпрос, зададен от швейцарски журналист, тя заяви, че Швейцария не е склонна да дава зелена светлина за пратки, които изискват одобрението на алпийската нация.

„Ние разбираме, уважаваме и приемаме неутралитета, но се нуждаем от известно разрешение за изпращане на доставки от Швейцария, което тя не ни дава в този момент“, каза Роблес, цитирана от El Mundo.

Министърът също така обясни натиска за увеличаване на разходите за отбрана, твърдейки, че конфликтът в Украйна е показал, че Испания живее в ситуация на „абсолютна несигурност“. „Днес ракета може да лети от Москва до Мадрид“, заяви тя.

Принципът на неутралитет е крайъгълният камък на външната политика на Швейцария от векове. Това означава, че Берн не може да се включи в конфликт и не може да подкрепи никоя страна във военно отношение.

В съответствие с тази политика през ноември алпийската държава отхвърли искането на Германия да разреши реекспорта на произведени в Швейцария 35-милиметрови боеприпаси за зенитни танкове „Гепард“ за Украйна. През юни Берн отхвърли и искането на Дания да предостави на Украйна 22 швейцарски бойни машини „Пираня 3“.

През същия месец обаче властите на страната заявиха, че доставките на военно оборудване, съдържащо швейцарски части, за европейските оръжейни компании „трябва да останат възможни“, дори ако те могат да се окажат в Украйна.

Въпреки категоричната позиция на Швейцария по отношение на износа на оръжие, тя се присъедини към санкциите, които САЩ и Европа наложиха на Русия заради войната в Украйна. Миналото лято руското външно министерство заяви, че Швейцария „е загубила неутралитета си“ и не може да защитава повече дипломатическите интереси на Украйна в Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.