Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Швейцария e внесла 6.4 тона злато от Русия въпреки санкциите

Търговският стокообмен между Русия и Швейцария е нараснал въпреки санкциите, съобщи вестник Tages Anzeiger, позовавайки се на швейцарски митнически данни. Страната е внесла 6.4 тона руско злато през ноевмри.

Износът на Швейцария за Русия, доминиран от фармацевтични продукти, е нараснал с 19%, докато вносът от Русия е скочил с с 54% от началото на годината.

Съобщава се, че такъв значителен ръст на руския износ се дължи на увеличаването на доставките на злато, което е обект на специфични санкции в Швейцария. През август страната се присъедини към ограниченията на ЕС, забраняващи търговията с руско злато и златни изделия, което очевидно е имало малко въздействие върху вноса на метала от санкционираната страна, коментира изданието.

По данни на митническата служба на Швейцария през ноември от Русия са пристигнали 6,4 тона злато на стойност 344 милиона швейцарски франка (370 милиона долара). Самоличността на купувача обаче не е ясна. Изданието предполага, че голяма част от златото е влязло в Швейцария, която сама по себе си е основен глобален център за обработка на благородния метал, през трети страни – от Дубай.

Междувременно Швейцарската асоциация на производителите и търговците на благородни метали каза пред вестника, че не е търгувала руско злато.

През юли ЕС прие своя седми пакет от свързани с Украйна санкции срещу Русия, които включват забрана за „пряка или непряка покупка, внос или трансфер на злато и златни бижута“ с произход от Русия, а също така забранява износа от Русия за ЕС. Ограниченията са насочени и към износа на златни предмети, обработени в трета страна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.