Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Швейцария отказа на Зеленски да конфискува руски имоти в полза на Украйна

Швейцария не подкрепя искането на украинския президент Владимир Зеленски да предаде замразени руски активи на Киев, заяви говорител на швейцарското федерално министерство на икономиката, образованието и научните изследвания Фабиан Майенфиш пред РИА Новости.

„За швейцарското правителство конфискацията на активи само въз основа на принадлежност към държава или включване в списъка със санкции и използването им за възстановяване на Украйна в момента не е опция за показване на подкрепа за Украйна“, каза той.

Коментарът беше направен, след като Зеленонски помоли Швейцария миналата седмица да блокира руските активи и да ги прехвърли в Украйна.

Това не е първият път, в който Киев настоява активите на богатите руснаци и резервите на Централната банка на страната, които бяха замразени като част от западните санкции, да бъдат конфискувани. През май, в обръщение към Световния икономически форум в Давос, Зеленонски заяви, че руските активи трябва да бъдат намерени и конфискувани. По-късно украинският премиер предложи да се използват активите, за да се подпомогне финансирането на възстановяването на страната, което се оценява на 750 милиарда долара.

Швейцария се съгласи да се присъедини към други западни страни в санкциите срещу Москва, а през май съобщи, че 6,50 милиарда долара руски активи са замразени. Страната обаче отхвърли идеята за предаване на активите. Технически, те все още принадлежат на руските си собственици, дори и да нямат достъп до тях, а собствеността им е защитена от европейските права на собственост.

През юли швейцарският президент Игнацио Касис заяви, че е важно да се защитят лицата от властта на държавата и да се създаде правно основание за конфискуване на средства.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.