Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Швейцария ще проведе референдум за ограничаване на населението до 10 милиона души до 2050 г.

В опит да намали масовата миграция Швейцария ще проведе референдум за ограничаване на населението си до 10 милиона до 2050 г., съобщи SwissInfo.

Швейцарската народна партия събра 114 600 подписа за девет месеца, изпълнявайки изискването на правителството за 100 000 подписа в рамките на 18 месеца, за да се проведе референдумът.

Според предложението швейцарското правителство ще трябва да предприеме спешни мерки веднага щом постоянно пребиваващото население надхвърли 9,5 милиона, като например спре възможността мигрантите да получат разрешения за пребиваване, швейцарско гражданство или друго право на пребиваване в страната.

Този ход може също така да принуди Швейцария да се оттегли от международните договори, включително двустранното си споразумение с Европейския съюз за свободно движение и Глобалния пакт на ООН за миграцията.

Лидерът на Швейцарската народна партия Марко Киеза заяви, че е „горд и за него е чест“ да се бори за бъдещето на швейцарската „пряка демокрация и следващите поколения“.

„От 2023 г. за първи път в нашата страна живеят повече от 9 милиона души“, заяви националният съветник и председател на групата на Швейцарската народна партия Томас Аеши. „Миналата година още 98 851 души имигрираха в нашата страна. Към това се добавят и над 30 000 търсещи убежище“.

Дясната партия заяви, че нарастващата имиграция е довела до „недостиг на жилища и нарастващи наеми, задръствания по пътищата, претъпкани влакове и автобуси, падащи стандарти в училищата, увеличаване на насилието и престъпността, недостиг на електроенергия, стагнация на доходите на глава от населението, все по-високи вноски за здравно осигуряване, задължения за социални услуги и засилен натиск върху красотата на ландшафта и опазването на природата“.

Инициативата е поредният опит на Швейцарската народна партия да наложи въпроса за имиграцията, след като подобен референдум беше отхвърлен през 2020 г. за спиране на свободното движение на хора между Швейцария и Европейския съюз с 62% срещу 38%.

Още новини: Швейцария обмисля затвор до 3 г. при температура над 19° С в дома 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.