Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 18 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Си Дзинпин: Бъдещето на човечеството зависи от това дали Китай и САЩ ще се разберат

Стабилните отношения между Китай и САЩ са жизненоважни за международната общност, която не иска да избира страна между двете страни, заяви китайският президент Си Дзинпин по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Пекин.

„Планетата Земя е достатъчно голяма, за да побере развитието и общия просперитет и на Китай, и САЩ“, каза Си на Блинкън, според изявление на китайското външно министерство.

Китайският лидер заяви, че светът е заинтересован от „като цяло стабилни“ връзки между Пекин и Вашингтон, защото от това „дали двете страни могат да намерят правилния начин да се разбират зависи бъдещето и съдбата на човечеството“.

Международната общност очаква Китай и САЩ да „съжителстват в мир и да имат приятелски отношения и отношения на сътрудничество“ и не иска да избира страна в случай на конфликт, заяви Си.

Китайският президент подчерта, че конкуренцията с Пекин няма да помогне на Вашингтон да реши вътрешните проблеми на Америка или предизвикателствата, пред които е изправен светът в момента. „Китай уважава интересите на САЩ и не се стреми да предизвиква или измества САЩ“, подчерта китайският президент и добави, че Пекин очаква същия подход от администрацията на Байдън.

Си призова САЩ да възприемат рационално и прагматично отношение към Китай и съвместно да работят за подобряване на връзките и да направят глобалната ситуация по-стабилна.

Китайското външно министерство заяви, че Блинкън е уверил Си по време на 35-минутния им разговор, че САЩ не се стремят към конфликт или нова студена война с Пекин и нямат намерение да се опитват да променят политическата система на Китай.

Вашингтон очаква да продължи ангажимента на високо равнище с Пекин, като същевременно поддържа отворени линиите за комуникация и управлява различията отговорно, заяви първият дипломат на САЩ, според китайското изявление.

Блинкън е първият държавен секретар на САЩ, който се среща със Си от 2018 г. насам. Първоначално той трябваше да пристигне в Пекин в началото на февруари, но пътуването беше отложено заради така наречения скандал с „шпионски балон“. САЩ твърдят, че са свалили китайски разузнавателен балон над тяхна територия, докато Китай настоява, че обектът е метеорологичен балон, който случайно се е отклонил в американското въздушно пространство.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.