Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Си Дзинпин не се трогна нито от заплахите, нито от призивите на Макрон за подкрепа на Украйна: Politico

Китайският президент Си Дзинпин не се трогна от реториката на френския си колега Еманюел Макрон за конфликта в Украйна, съобщи Politico. Париж опита както с призиви, така и със заплахи, за да окаже натиск върху Пекин да осъди Москва, очевидно без особен ефект.

„Знам, че мога да разчитам на вас да вразумите Русия и всички на масата за преговори, каза Макрон каза на Си. По-рано той заяви пред френски репортери, че „всеки, който помага на агресора, ще бъде съучастник в нарушение на международното право“.

Си отговори, като заяви, че Китай е „готов съвместно с Франция да отправи апел към международната общност за рационалност и спокойствие“, и повтори позицията на Пекин за конфликта.

„Мирните преговори трябва да бъдат възобновени възможно най-скоро, като се вземат предвид разумните опасения за сигурността на всички страни по отношение на Устава на ООН, търсене на политическо решение и изграждане на балансирана, ефективна и устойчива европейска рамка за сигурност“, каза той пред медиите.

Макрон наруши протокола, като говори почти два пъти по-дълго от Си и отправи искания Китай да осъди „войната, водена от Русия срещу Украйна“. Според Politico Си „изглеждаше нетърпелив и раздразнен“, докато Макрон говореше, и „въздъхна няколко дълбоки въздишки“, когато френският му гост подхвана темата за Украйна.

Френският президент обяви пътуване до Китай точно след като Си прекара три дни в Москва, подписвайки поредица от споразумения с руския президент Владимир Путин. Усмихнатият китайски лидер на тръгване от Москава каза на Путин, че идва промяна, която светът не е виждал от 100 г. и техните две страни я правят заедни.

Предвижда се Макрон да пътува със Си до Гуанджоу в петък за още разговори и частна вечеря. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която Макрон доведе, за да „покаже европейското единство“, се срещна със Си в четвъртък, но не беше включена в много от двустранните срещи.

Фон дер Лайен повтори опорните точки на Брюксел, без да обръща особено внимание на домакините си. Тя повдигна въпроса за Тайван, заявявайки, че всяка заплаха със сила за промяна на статута му е „неприемлива“. Представителят на ЕС също така твърди, че предоставянето на оръжие на Русия „значително ще навреди на отношенията между ЕС и Китай“ и че Брюксел очаква Пекин да „изиграе своята роля и да насърчава справедлив мир, който зачита териториалния суверенитет на Украйна“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.