Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Си Дзинпин праща пратеник за мир в Украйна

Китай ще изпрати свой представител в Украйна и други страни за консултации за политическо уреждане на кризата, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин. Новината дойде след разговор между китайския президент Си Дзинпин и украинския му колега Володимир Зеленски.

„Китай ще изпрати специалния представител на китайското правителство по евразийските въпроси в Украйна и други държави, за да има задълбочена комуникация с всички страни относно политическото уреждане на украинската криза“, каза Хуа.

Пекин винаги е заемал мирна позиция в украинската криза, подчерта дипломатът.

„По отношение на украинската криза Китай винаги стои на страната на мира. Китайската основна позиция е да улесни преговорите за мир“, написа Хуа в Туитър.

Дипломатът добави, че телефонният разговор между Си и Зеленски е протекъл по инициатива на украинската страна.

По-рано през деня китайският президент Си Дзинпин проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Украинският лидер написа в Туитър, че разговорът му със Си е бил „дълъг и смислен“ и ще даде мощен тласък на двустранните отношения.

„Подчертаваме готовността на китайската страна да положи усилия за установяване на процес на преговори“, коментира в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според дипломата Киев все още отхвърля „всякакви разумни инициативи, насочени към политическо и дипломатическо уреждане на украинската криза и евентуално споразумение за преговори“, поставяйки ултиматуми с „умишлено нереалистични искания“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.