Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Си Дзинпин заяви, че подготвя Китай за война

Китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната се готви за война. На годишната среща на китайския парламент и неговия висш политически консултативен орган през март Си повдигна темата за готовността за война в четири отделни речи, като в един случай призова китайските генерали „да се осмелят да се бият“, съобщи съобщи Foreign Affairs.

Китайското правителство също така обяви увеличение от 7,2% на бюджета за отбрана, който се е удвоил през последното десетилетие, както и планове да направи страната по-малко зависима от вноса на зърно от чужбина. А през последните месеци Пекин прие нови закони за военна готовност, откри нови противовъздушни убежища в градове от другата страна на Тайванския пролив и нови офиси за „мобилизация на националната отбрана“ в цялата страна.

Твърде рано е да се каже със сигурност какво означава това развитие. Конфликтът не е сигурен или предстоящ. Но нещо се промени в Пекин, което политиците и бизнес лидерите по света не могат да си позволят да пренебрегнат. Ако Си казва, че се готви за война, би било глупаво да не му вярваме на думите, коментира Foreign Affairs.

Неслучайно френският президент Еманюел Макрон и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отиват на преговори в Пекин. Визитата им идва след историческата среща на Си Дзинпин с Путин в Москва, на която китайският лидер заяви на руския президент: „Предстоят промени, които не са се случвали от 100 г. И ние ще ги ръководим. Пази се, скъпи приятелю“.

В речта си пред китайския парламент Си подчерта, че „в предстоящия период рисковете и предизвикателствата, пред които сме изправени, ще стават все по-сериозни“, като инструктира да се подготви индустриалната база за евентуален военен конфликт.

Той също така за първи път открито критикува Съединените щати.

„Западните държави, водени от Съединените щати, извършиха сдържане, обкръжение и потискане срещу нас, което доведе до безпрецедентни предизвикателства пред развитието на страната ни“, каза Си.

Според него е необходимо да се преодолее технологичната зависимост от индустриализираните демокрации.

Си Дзинпин също намекна за война в Тайван, като отбеляза, че същността на всички тези приготовления е бъдещото „обединение на родината“.

Миналата есен Си Дзинпин също изнесе реч, в която намекна за бъдеща война.

„Пред лицето на войни, които могат да ни бъдат наложени, ние трябва да говорим с нашите врагове на език, който те разбират, и да използваме победата, за да спечелим мир и уважение. В новата ера Народната освободителна армия на Китай настоява за използване на военна сила за прекратяване на военните действия“, каза Си Дзинпин.

След това през декември Китай прие закон, позволяващ на армията да открива нови военни комисариати и сборни пунктове, за да „използва резервните си сили и да активира системата за попълване на бойните части в случай на война“ възможно най-скоро. Освен това в цялата страна започнаха да се откриват мобилизационни центрове за национална отбрана.

През февруари най-висшият консултативен орган на Общокитайското събрание на народните представители прие поправки в законодателството, които могат да бъдат използвани срещу тези, които се противопоставят на превземането на Тайван в случай на война. Тези поправки също ще позволят на Пекин да отстоява своята юрисдикция над Тайван.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.