Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сиймур Хърш: Шолц е помогнал на САЩ да скрият данни за саботажа на „Северен поток“

Германският канцлер Олаф Шолц от есента подкрепя опитите на Вашингтон да скрие информация за атентата срещу газопроводите „Северен поток“. Това разкри американският журналист Сиймур Хърш във втората част от разследването си. Носителят на „Пулицър“ пубикува разследване, описващо детайлно как американски водолази са поставили взривните устройства на тръбите на „Северен поток“, а Дания ги е задействала.

Според журналиста остава въпросът дали германският канцлер е знаел предварително за саботажа. Въпреки това той по някакъв начин е замесен в опитите на САЩ да задържат информация, пише Хърш.

„В момента трябва да се отбележи, че канцлерът Шолц (…) очевидно участва от миналата есен в подкрепата на администрацията на Байдън за прикриването на операцията й в Балтийско море“, посочва той в статията си.

Хърш припомня, че в началото на март германският канцлер е посетил САЩ. Пътуването му включваше само две открити събития, като нито Шолц, нито президентът на САЩ Джо Байдън дадоха пресконференции с въпроси от репортери. Въпреки това, както отбеляза Хърш, по-късно стана известно за 80-минутната среща на двамата лидери, на която през повечето време не присъстваха дори помощници. В края на разговора не е имало официални изявления, което не е обичайно за среща на такова ниво.

Хърш твърди, че след срещата на лидерите на двете страни служителите на ЦРУ са били инструктирани да подготвят прикритие заедно с германското разузнаване, което ще предостави на американската и германската преса алтернативна версия за соботажа на „Северен поток“. Журналистът отбелязва, че „Байдън взе глупаво решение“ за саботажа на газопроводите и сега „трябва да лъже за това“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Докато светът не се оттърве от тази империя на злото САЩ не го чакат добри времена. Необходимо е всички държави да изолират САЩ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.