Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сиймур Хърш: Вашингтон третира ЕС като „втора класа“ партньори

Разследващият журналист Сиймур Хърш определи предполагаемото участие на Вашингтон в бомбардирането на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 като едно от „най-глупавите“ решения от години, предупреждавайки, че този ход ще има „ужасяващи“ последици за европейците и допълнително ще подкопае и без това „изключително безполезния“ съюз НАТО.

В интервю за Ейми Гудман от Democracy Now американският журналист коментира разследването си за саботажа на „Северен поток“ през септември миналата година. Носителят на „Пулицър“ твърди в разследването си, че САЩ са изиграли ключова роля в поставянето на експлозиви на участъци от тръбопроводите „Северен поток“ под Балтийско море, а норвежците са задействали бомбите.

„Мисля, че политическите последици за нас са огромни“, каза той и добави, че дългосрочните ефекти за Европа ще бъдат „ужасяващи“, тъй като европейските държави са поставени в ситуация „да зависят изцяло от Америка, дори при криза“.

„Според някои от хората, които са го направили, това вероятно е едно от най-глупавите неща, които американското правителство е направило от години – а ние имахме четири години на Тръмп“, коментира американският журналист.

Хърш твърди, че американските служители отдавна виждат евтините енергийни алтернативи за Европа като „заплаха“, отбелязвайки, че Вашингтон „винаги е искал да изолира Русия“, за да предотврати продажбите на петрол и газ за ЕС. Той каза, че администрацията на Джо Байдън се страхува, че Европа ще се „отдалечи“ от конфликта в Украйна и чувства необходимостта да окаже натиск върху съюзниците да запазят курса.

„Това, което Байдън направи, е да каже: „Аз съм в голяма война с Украйна. Не изглежда добре. Искам да съм сигурен, че получавам германска и западноевропейска подкрепа“, продължи Хърш. Той добави, че президентът не е искал Берлин да обърне курса и да отвори отново тръбите на „Северен поток“, които са под санкции, „така че той отне тази опция“, като на практика каза на европейските си партньори „Вие сте втора класа“.

„Познавам хора, които сега плащат пет пъти повече за електричество. Хората плащат три-четири пъти повече за газ. Няма достатъчно. Това е много скъпо“, каза той с аргумента, че сега Европа е принудена да получава енергия от други източници, различни от Русия, включително от самите САЩ.

„И мисля, че това ще подкопае НАТО, което винаги съм намирал за изключително безполезно“, добави той.

Докато администрацията на Байдън категорично отрече разследването на Хърш, като говорителят на Държавния департамент Нед Прайс го нарече „пълна глупост“, журналистът се позова на неназования си източник, настоявайки, че информацията му е проверена и точна. Хърш обяви, че ще продължи да пише по въпроса и в бъдеще, като казва, че „все още има неща, за които трябва да пиша“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.