Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

SIPRI: Деветте ядрени държави са разположили 9 576 ядрени бойни глави, готови за изстрелване

Ядрените сили активно модернизират и разширяват арсеналите си на фона на нарастващото геополитическо напрежение, сочи последният доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), публикуван в понеделник.

Мозъчният тръст изчислява, че към януари 2023 г. Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел имат общо 12 512 бойни глави, като 9 576 се съхраняват във военни запаси за потенциална употреба – увеличение с 86 спрямо предходната година.

Докладът също така твърди, че към януари Русия и САЩ, които притежават почти 90% от ядрените оръжия в света, имат съответно 1 674  и 1,770 разположени бойни глави, в готовност за изстрелване. Миналата година Русия имаше приблизително 1 588  бойни глави, докато САЩ имаха 1,744, според SIPRI.

Мозъчният тръст отбелязва, че „размерите на съответните им ядрени арсенали изглежда са останали относително стабилни през 2022 г., въпреки че прозрачността по отношение на ядрените сили е намаляла и в двете страни“ след избухването на военните действия в Украйна.

В течение на годината ядреният арсенал на Китай е нараснал от 350 бойни глави на 410, изчислява SIPRI, добавяйки, че до края на десетилетието Пекин „потенциално може да има поне толкова междуконтинентални балистични ракети, колкото САЩ или Русия“.

Обединеното кралство не е увеличило арсенала си през 2022 г., въпреки че се очаква броят на британските ядрени бойни глави да нарасне през следващите години. Междувременно Франция продължава програмата си за ядрено развитие, докато Индия и Пакистан изглежда разширяват ядрените си арсенали, се казва в доклада.

Твърди се, че Северна Корея дава приоритет на ядрената си програма и се смята, че е сглобила около 30 бойни глави. За Израел, който не е признал публично, че притежава ядрени оръжия, също се смята, че модернизира ядрения си арсенал, добавя SIPRI.

Мозъчният тръст също така посочва ерозията на глобалната архитектура за контрол на оръжията на фона на конфликта в Украйна, отбелязвайки решението на Вашингтон да замрази диалога за стратегическа стабилност с Русия и спирането от страна на Москва на участие в договора „Нов СТАРТ“ от 2010 г., който поставя ограничения върху ядрените арсенали на САЩ и Русия.

Руският президент Владимир Путин обяви този ход през февруари, посочвайки отказа на западните сили да разрешат инспекции на ядрените си съоръжения. Той обаче потвърди, че Москва ще продължи да спазва ограниченията на сделката за разположени бойни глави.

Още по темата: Северна Корея тества ядрен дрон, способен да предизвика радиоактивно цунами 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.