Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сирия поиска САЩ да платят „откраднат“ петрол за $115,2 млрд. и да изтеглят войските си от сирийските петролни находища

Сирия призова ООН да предприеме действия срещу САЩ заради „окупацията на части от сирийската територия, както и незаконния добив на природни ресурси в тези райони“, съобщи сирийската информационна агенция SANA.

Дамаск също поиска компенсация от Вашингтон за това, което определи като „ограбване“ на националния газ и петрол.

Според писмо, изпратено от министерството на външните работи на Сирия до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и до Албания, която председателства Съвета за сигурност на ООН, сирийските дипломати призовават международната организация да сложи край на нарушенията на международното право и Хартата на ООН от страна на САЩ, които незаконно разполагат войски в североизточната и югоизточната част на страната.

Вашингтон и съюзническите бойни групировки също са виновни за ограбването на „богатството и стратегическите ресурси“ на страната, се казва в писмото до ООН, цитирано от SANA.

Според оценките, посочени в писмото, преките и косвени щети, нанесени на петролния сектор и минералните богатства на Сирия от американските военни от 2011 до 2023 г., възлизат на 115,2 милиарда долара.

Писмото завършва с искане „американските служители да бъдат държани отговорни за тези кражби и американската администрация да бъде принудена да компенсира за тях“. Дамаск също така призова за изтеглянето на целия американски военен персонал от Сирия и връщането на всички петролни и газови полета под контрола на сирийската държава.

Бившият президент Доналд Тръмп призна публично, че „американските военни са в Сирия само заради петрола“.

Подобно изказване направи наскоро и ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Той заяви,  САЩ ще останат в Близкия Изток за десетилетия напред, защото Близкият изток е „много важен за САЩ по много причини“, не на последно място защото е „основен източник на петрол и енергийни ресурси“.

Още новини от Сирия:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.