Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Системи за радиоелектронна борба заглушават GPS-сигнала в Черно море и части от Европа

Сигналите на навигационната система GPS се заглушават постоянно в Черно море, според данни на системата GPS jam. Справката показва, че смущенията са постоянни и не са преставали от миналата година насам.

Освен над българското Черноморие, според сайта за следене на GPS-сигналите подобно заглушаване е започналo от 1 март и в Балтийско море. Сигналът е заглушен и над голяма част от Турция, в частност столицата Анкара, и области в Русия. Заглушаване има и в Средиземно море, над Израел и Ливан. Тел Авив и ливанската организация „Хизбула“ се обстрелват с ракети от началото на войната в Газа.

Заглушаването става чрез пускането на радиочестотни сигнали, които затрудняват обмена на информация между спътниците и приемниците на Земята. За да се заглуши сигналът над толкова голяма територия, както в момента над Черно и Балтийско море, са нужни много на брой и мощни излъчватели на радиочестотни сигнали.

Въпреки че полските медии посочиха Русия като обичайния заподозрян, би било малко вероятно да става въпрос за някакъв вид руска атака. За да се обхване толкова голям район, ще са нужни огромен брой кораби със специално оборудване в района на заглушаването, което няма как да остане незабелязано.

Заглушаването на сигнала в Европа съвпада с началото на най-голямото учение на НАТО от един век – Steadfast Defender 2024, което се провежда на стария континет, с участието на 90 000 войници. Основните фази на ученията се провеждат в държавите, граничещи с Русия и Беларус, а морската фаза е в Северно море и Балтийско море, където е регистрирано и заглушаването на сигнала.

Още по темата: Forbes: Руската система “Полe-21“ променя курса на американските „Екскалибур“ и те не поразяват целта си

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.