Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Скандал между европейските лидери защо някои не са поканени на вечерята със Зеленски в Париж

Италия се чувства обидена и унизена, след като нейният премиер Джорджа Мелони не беше поканена на вечерята на европейските лидери със Зеленски в Елисейския дворец. Вечерята е организирана от президента на Франция Емануел Макрон и на нея е присъствал германският канцлер Олаф Шолц и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски, предава кореспондентът на „Труд“ в Италия.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони коментира, че решението на френския президент Еманюел Макрон да покани украинския президент Володимир Зеленски в Париж преди европейската среща на върха тази седмица е „неуместно“, предадоха световните агенции.

Най-влиятелните всекидневници на Апенините “Република”, “Кориере дела сера” и “Ла Стампа” посочиха дружно Макрон като инициатор на отритването на премиерката, определяйки жеста му като “груб неприятелски акт на Париж”. Защото по дипломатически канали щабът на Мелони е бил информиран за вечерята и тя очаквала покана, каквато Макрон и Шолц винаги са отправяли към предшественика ѝ Марио Драги при обсъждане на “проблема Украйна”, но сега силната жена в Рим бе изолирана доста нахално.

Като че ли най-груб към президента на Франция е в. “Стампа”, който подчерта, че Макрон в момента иска да играе главна роля покрай конфликта в Украйна с цел да тушира настроенията и масовите протести срещу него в собствената му страна. А тя е обхваната от стачки заради замисляната несправедлива според синдикатите пенсионна реформа и политическите наблюдатели смятат, че тепърва предстои нагнетяване на социалното напрежение.

Италиански медии, циторани от „Труд“, посочват, че “грубият неприятелски акт на Париж” се вписва прекрасно във все по-влошаващите се отношения на Франция с Италия и по-точно на тези между Макрон и Мелони. Защото броени дни след като първата жена-премиер застана начело на изпълнителната власт в Рим двамата се счепкаха жестоко по въпроса за обуздаването и контрола на мигрантския приток в Европа, после се сдърпаха за държавните помощи на закъсалите индустриални предприятия, а напоследък имат противоречия и по въпроса за оказваната помощ на Украйна.

Изредените до тук причини карат основните анализаторите да заключат, че Италия няма да бъде включена като равна – нещо, за което Рим претендира, в “оста Париж – Берлин”.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.