Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Скандал между европейските лидери защо някои не са поканени на вечерята със Зеленски в Париж

Италия се чувства обидена и унизена, след като нейният премиер Джорджа Мелони не беше поканена на вечерята на европейските лидери със Зеленски в Елисейския дворец. Вечерята е организирана от президента на Франция Емануел Макрон и на нея е присъствал германският канцлер Олаф Шолц и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски, предава кореспондентът на „Труд“ в Италия.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони коментира, че решението на френския президент Еманюел Макрон да покани украинския президент Володимир Зеленски в Париж преди европейската среща на върха тази седмица е „неуместно“, предадоха световните агенции.

Най-влиятелните всекидневници на Апенините “Република”, “Кориере дела сера” и “Ла Стампа” посочиха дружно Макрон като инициатор на отритването на премиерката, определяйки жеста му като “груб неприятелски акт на Париж”. Защото по дипломатически канали щабът на Мелони е бил информиран за вечерята и тя очаквала покана, каквато Макрон и Шолц винаги са отправяли към предшественика ѝ Марио Драги при обсъждане на “проблема Украйна”, но сега силната жена в Рим бе изолирана доста нахално.

Като че ли най-груб към президента на Франция е в. “Стампа”, който подчерта, че Макрон в момента иска да играе главна роля покрай конфликта в Украйна с цел да тушира настроенията и масовите протести срещу него в собствената му страна. А тя е обхваната от стачки заради замисляната несправедлива според синдикатите пенсионна реформа и политическите наблюдатели смятат, че тепърва предстои нагнетяване на социалното напрежение.

Италиански медии, циторани от „Труд“, посочват, че “грубият неприятелски акт на Париж” се вписва прекрасно във все по-влошаващите се отношения на Франция с Италия и по-точно на тези между Макрон и Мелони. Защото броени дни след като първата жена-премиер застана начело на изпълнителната власт в Рим двамата се счепкаха жестоко по въпроса за обуздаването и контрола на мигрантския приток в Европа, после се сдърпаха за държавните помощи на закъсалите индустриални предприятия, а напоследък имат противоречия и по въпроса за оказваната помощ на Украйна.

Изредените до тук причини карат основните анализаторите да заключат, че Италия няма да бъде включена като равна – нещо, за което Рим претендира, в “оста Париж – Берлин”.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.