Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Скандал разтърси латвийската армия заради 2 кг руски чай и 7 кг беларуска сол

В Латвия избухна скандал, широко коментиран в местните медии, заради закупуването на 2,6 кг чай от Русия и 7 кг сол от Беларус от латвийската армия.

Националните въоръжени сили поръчват храна чрез Държавния център за логистика и снабдяване. През октомври 2023 г. в латвийската армия са доставени 2,6 кг руски чай, а през януари тази година Националните въоръжени сили са получили 7 кг сол, произведена в Беларус. Покупката е извършена от компанията „Ланекс“, е установило журналистическо разследване на телевизионното предаване „Панорама“.

Заместник-началникът на Съвместния щаб на Националните въоръжени сили за поддръжка Каспарс Здановскис заяви, че в договорите не се посочва изрично, че тези продукти не могат да бъдат доставени от Русия и Беларус, но при работа с търговци е било възможно да се гарантира, че тези продукти няма да се озоват в столовете на националните въоръжени сили. По думите му армията обмисля възможността в бъдеще да включи такава клауза в договора, въпреки че хранителните продукти не подлежат на санкции.

На свой ред министърът на отбраната Андрис Спрудс заяви, че националните въоръжени сили не трябва да имат руски и беларуски стоки.

„Стоките са и ще бъдат контролирани, и доставчиците трябва да вземат предвид правните последици от доставката на стоки с несъответстващ произход“, каза военният министър. ЕС официално декларира, че в близко бъдеще напълно ще спре търговско-икономическото сътрудничество с Русия и Беларус.

Държавната агенция за регионално развитие на Латвия, която наблюдава Системата за електронни обществени поръчки, преценява с юристи дали могат да бъдат приложени санкции срещу конкретен търговец. В момента разпространението на тези стоки в системата на държавните и общинските поръчки е спряно.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.