Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Скандал в Естония: Докато премиерът налага санкции на Русия, съпругът й прави бизнес с Русия

Президентът на Естония Алар Карис поиска обяснения от премиера Кая Калас, след като местните медии съобщиха, че съпругът й прави бизнес с Русия въпреки санкциите на ЕС, наложени заради войната в Украйна, съобщи Bloomberg.

Телевизия ERR съобщи, че транспортната фирма Stark Logistics, в която съсобственик е съпругът на Калас – Арво Халик, е продължила да превозва товари в и извън Русия след избухването на боевете между Москва и Киев през февруари 2022 г. Главният изпълнителен директор на компанията Кристиан Крааг заяви пред медиите, че Stark Logistics е пренасочила по-голямата част от дейността си към Полша и Скандинавия по време на конфликта, но призна, че все още се извършват малък брой превози до Русия.

В интервю за ERR президентът Карис заяви, че естонското „общество чака обяснения от премиера днес“.

На въпрос дали разкритието, че съпругът на Калас печели пари в Русия, засяга международното доверие в Естония, президентът отговори, че това ще бъде така, „ако тези обвинения са верни“.

„Виждаме все повече и повече от тези случаи да се появяват, когато санкциите, които сме договорили в Европа, не работят“, каза Карис.

В отговор Калас даде пресконференция в Талин, за да отговори на обвиненията, отправени срещу нея и съпруга й.

Премиерът на Естония, която е сред най-твърдите поддръжници в ЕС на Киев, заяви, че „винаги се е опитвала да раздели работата и личния живот. Но, за съжаление, този път се оказа невъзможно да се направи това.“

„Вярно е, че съм омъжена за Арво Халик, но нямам представа за бизнеса му“, твърди тя.

Премиерът настоя, че е знаела единствено, че съпругът й притежава миноритарен дял в логистична компания. Но след като избухна сегашният скандал, той й обяснил, че „дейността му в Русия е прекратена през март 2022 г.“

„Според съпруга ми те имат вътрешна процедура в компанията си, според която човек дори не може да зарежда в Русия, за да не остави никакви пари там“, каза тя. Министър-председателят настоя, че не трябва да бъде питана за решенията, взети от частните компании, тъй като тя „не е свързана“ с тях.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.