Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Скопие забранява на български евродепутат и „други лица от България“ да влизат в страната

Скопие ще наложи забрана на български евродепутат и „няколко други лица от България“ да влизат в страната. Това стана ясно от изказване на президента на Рупублика Северна Македония Стево Пендаровски, съобщи кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски, на която той се спря и подробно в изявлението си след заседанието. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

По думите на Пендаровски, анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски.

Според него има два начина за реакция на такива „организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности“ – първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”.

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са „заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония“.

„(Република Северна) Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, посочи Пендаровски, който предложи в предстоящия период „много по-добра координация между компетентните институции на двете страни“, за да не бъде допуснато „европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни“.

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани” са свързани с руската разузнавателна служба.

Още по темата: Северна Македония иска българските културни клубове да сменят имената си

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.