Разследвания и новини без цензура

петък, 12 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След атентатите в Дагестан припомнят подвига на Магомед Нурбагандов, от когото тръгва призивът „Работете, братя“

Всички терористи, които атакуваха църква и две синагоги в Махачкала и Дербент в южната руска република Дагестан, са от едно и също дагестанско село – Сергокала. Сред тях са синът и двамата племенници на ръководителя на Сергокалинска област в Дагестан Могамед Омаров. Нападателите са убити, съобщи МВР на Дагестан, а Омаров е арестуван. Преди да бъдат неутрализирани, терористите са застреляли 16 полицаи и 4-ма цивилни, сред които местния свещеник и пазачът на църквата.

Олег Марзоев, запасен офицер, служил в 58-а армия, коментирайки поредицата от терористични атаки в републиката, припомни в канала си в Телеграм, че преди 8 г. терористи от същото село убиха полицая Магомед Нурбагандов, също жител на Сергокала. От него тръгва призива, който използват руските правоохранителни органи: „Работете, братя!“.

На 10 юли 2016 г. жители на Сергокала почиват в палатка в горска местност, когато са нападнати от четирима въоръжени мъже. След като застрелват 23-годишния Абдурашид Нурбагандов от упор, те откриват полицейската карта на братовчеда на убития Магомед Нурбагандов. Нападателите искат Магомед да се обърне към колегите си от МВР и да ги призове да не работят повече в правоохранителните органи. Вместо да изпълни исканията на терористите, Магомед Нурбагандов, гледайки в камерата, призовава колегите си полицаи: „Работете, братя!“ След това е застрелян от упор. Две малки деца останаха без баща.

Видеото, което свидетелства за героичната постъпка на офицера, е открито в мобилния телефон на един от нападателите. Двама са убити, а двама – задържани при последвалата акция на Централната разузнавателна служба на ФСБ на Русия. Полицаите публикуват видео от спецоперацията с думите: „Работим, братко!“.

През септември 2016 г. лейтенант Магомед Нурбагандов е удостоен посмъртно със званието „герой на Руската федерация“ за смелост и героизъм. Улици и училища в Дагестан са кръстени на името на Магомед Нурбагандов.

На годишнината от смъртта му Националната гвардейска част поставя стикери на служебните си автомобили с неговия портрет и последните му думи: „Работете, братя!“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.