Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След изтеглянето на САЩ от Афганистан талибаните ликвидираха наркотрафика само за 1 г.

Талибаните постигнаха за една година това, което американската „война срещу наркотиците“ не успя да постигне за пет десетилетия: елиминиране на по-голямата част от производството на опиум в Афганистан.

Откакто талибаните забраниха отглеждането на мак в цялата страна през април 2022 г., Афганистан извърши „най-успешната кампания за борба с наркотиците в човешката история“, съобщи британският вестник Telegraph. Производството на афганистански мак е спаднало с около 80% през последната година. Отглеждането на мак е намалявло с повече от 99%, до около 2 500 акра в провинция Хелманд, която британските войски окупираха през по-голямата част от 20-годишната война, водена от САЩ в Афганистан.

The Telegraph отбелязва, че такова намаляване на доставките не е постигнато по време на 50-годишната война на Вашингтон срещу наркотиците, включително две десетилетия американско присъствие в Афганистан. На централноазиатската страна се падаха повече от 80% от световното производство на опиум и 95% от европейските доставки на опиоиди. Организацията на обединените нации (ООН), наред с други наблюдатели, изразиха загриженост, че произтичащият от това недостиг може да доведе до по-голяма употреба на синтетични опиоиди, като фентанил, които са потенциално дори по-опасни от хероина.

С разполагането на САЩ в Афганистан през 2004 г. подкрепяното от Вашингтон правителство в Кабул си постави за цел да премахне отглеждането на мак в рамките на десет години. Вместо това отглеждането и производството всъщност нараснаха по време на военното присъствие на САЩ, въпреки че американските данъкоплатци похарчиха най-малко 9 милиарда долара за изкореняване на нелегалната индустрия.

Доклад на Държавния департамент на САЩ от 1991 г. установи, че тайните операции на ЦРУ в Афганистан са превърнали региона от „самостоятелна зона на опиум в основен доставчик на хероин за световния пазар“.

Изненандващо Институтът за мир на САЩ към американското правителството обвини талибаните миналия месец, че са твърде успешни в намаляването на производството на опиум. Според американския институт забраната на опиума в Афганистан е лоша не само за страната, но и за целия свят.

„Изкушението да се гледа на настоящата забрана в прекалено положителна светлина – като на важна глобална победа за борба с наркотиците – трябва да бъде избегнато“, твърдят от института. „Това е особено вярно, като се има предвид състоянието на икономиката на Афганистан и хуманитарната ситуация в страната. Всъщност забраната налага огромни икономически и хуманитарни разходи на афганистанците и вероятно допълнително ще стимулира отлив на бежанци“. Според американския институт забраната на опиум е лоша и осъдителна политика на Афганистан.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.