Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След JP Morgan и BlackRock намалява участието си в коалицията за климата на ООН

След най-голямата банка в света по пазарна капитализация JPMorgan и инвестиционните гиганти BlackRock и State Street Global Advisors (SSGA) обявиха, че се оттеглят или, в случая на BlackRock, значително намаляват участието си в огромната коалиция за климата на ООН, създадена за „борба с глобалното затопляне“.

В изявление JPMorgan Chase обясни, че ще излезе от т. нар. „Акция за климата 100+“, защото е „направила значителни инвестиции в разработването на собствена рамка за ангажиране с климатичния риск.

BlackRock и State Street, които управляват активи за трилиони долари, заявиха, че инициативите за климата са отишли ​​твърде далеч, като изразиха загриженост и за потенциални правни проблеми.

Новината предизвика коментари, че „борбата“ за декарбонизация се разпада. BlackRock оттегли бизнеса си в САЩ от „Акция за климата 100+“, прехвърляйки участието си в алианса към по-малката международна организация на BlackRock, където мнозинството от клиентите преследват цели за декарбонизация, съобщи Financial Times.

State Street уточни, че излизането им от алианса е направено, защото ангажиментите на „Акция за климата 100+“ за фаза 2 са в противоречие с вътрешните инвестиционни политики на фирмата.

„Акция за климата 100+“ беше официално създадена през декември 2017 г. в ООН. Тя се разрасна и включва повече от 700 финансови институции, които управляват активи за 68 трилиона долара.

„Напускането на JPMorgan, State Street и BlackRock е необходима стъпка в правилната посока, но потребителите трябва да изчакат, за да се доверят отново на тези компании“, каза изпълнителният директор на Consumers Research Уил Хилд, цитиран от Fox News. „Тези фирми за управление на активи очевидно се страхуват от силния натиск и съдебните дела, заведени срещу тяхната разрушителна политика за нетна нула (нула въглеродни емисии до 2050 г.- б.р.)“, добави Хилд.

Още по темата: Как BlackRock, а не войната в Украйна, предизвика световната енергийна криза 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.