Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американските военни със забрана да летят след катастрофата с F-35

Изпълняващият длъжността командир на американския Корпус на морската пехота, Ерик Смит, издаде забрана до всички авиационни части да летят в следващите два дни както в, така и извън Съединените щати, каза говорител на Корпуса на морската пехота пред ABC News. Решението е взето след „злополуката“ с изтребител F-35 в Южна Каролина в неделя, който изчезна безследно, a издирването му продължи повече от 24 часа. Американските военни призоваха гражданите да сигнализират, ако забележат самолета.

Късно през нощта в понеделник ABC 15 съобщи, че военни сухопътни екипи са открили „части и отломки“, свързани с изгубения F-35B Lightning II близо до шосе в окръг Флорънс, Южна Каролина.

Говорител на Корпуса на морската пехота каза в изявление в неделя, че пилотът на F-35 „безопасно е катапултирал от самолета“. Преди да катапултира, пилотът е поставил изтребителя на автопилот.

„Вашингтон пост“ цитира Джеръми Хъгинс, говорител в съвместната база Чарлстън, от която е излетял изчезналият изтребител, който заяви, че транспондерът на F-35 не работи „по някаква причина, която все още не сме определили“.

Никое звено няма право да лети, докато не проведе двудневна дискусия относно мерките и процедурите за безопасност, каза командирът в имейл до цялата служба в понеделник. Докато командирът на Корпуса на морската пехота твърди, че има пълно доверие в авиационните части, той смята, че това е „правилното и разумно“, което трябва да се направи предвид както този инцидент, така и други скорошни инциденти.

Решението за приземяване на всички самолети също идва след две смъртоносни авиокатастрофи на морската пехота през миналия месец. Пилот на F-18 загина по време на тренировъчен полет близо до Сан Диего, а трима морски пехотинци загинаха и други бяха ранени, когато американски самолет Osprey се разби край бреговете на Австралия. Пентагонът отбеляза двата предишни инцидента в изявлението си в понеделник.

F-35 е най-скъпият американски изтребител. Министерството на отбраната на САЩ очаква да похарчи 1,7 трилиона долара за закупуване, експлоатация и поддръжка на самолета и неговите системи през целия му живот на експлоатация, според доклад на Службата за отчетност на правителството, публикуван през май. Разходите за обществени поръчки по програмата също са се увеличили с 13,4 милиарда долара от последната оценка, направена през 2019 г.

Още по темата: Най-скъпият американски изтребител F-35 “Мълния“ със забрана да лети при бури заради уязвимост към мълнии 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.