Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След Полша и Унгария забрани вноса на украинско зърно

След Полша и унгарското министерство на земеделието обяви временна забрана върху вноса на зърно и маслодайни семена от Украйна, позовавайки се на липсата на каквито и да било „смислени“ мерки в целия ЕС за защита на пазарите от „дестабилизация“ от неконтролирания приток на евтина продукция.

Унгарското правителство е „ангажирано да защитава интересите на унгарската земеделска общност“, се казва в изявление на министерството, публикувано в събота вечерта, обявявайки временна забрана до 30 юни. Будапеща се надява, че ще даде на Брюксел „достатъчно време да въведе смислени и трайни мерки на ЕС за преразглеждане на пълния безмитен характер на украинските стоки“.

Списъкът на забранените продукти ще включва и „редица други селскостопански продукти“, според министерството.

„С производствени практики, които вече не са разрешени в Европейския съюз, и в резултат на това, с изключително ниски производствени разходи, украинското селско стопанство, с пълни безмитни и свободни възможности за търговия“ прави невъзможно за фермерите в ЕС да се конкурират, каза министърът на земеделието Ищван Наги, обяснявайки „извънредните мерки“.

Полша въведе подобни ограничения по-рано, като също се позова на необходимостта от защита на местните фермери. Словакия забрани преработката и продажбата на украинско зърно, позовавайки се на откриването на опасен пестицид, забранен в ЕС, при проверка в партида от 1 тон украинско зърно.

Брюксел реши да подкрепи Украйна, като разреши безмитен внос на украински стоки в ЕС, мярка, изтъквана като начин да помогне на износа й да достигне до по-бедните страни в Близкия изток и Африка. Голяма част от продукцията обаче остава в Източна Европа, което заплашва от фалит местните производители. В България освен зърно се внасят и евтини яйца и мед от Украйна.

Миналия месец премиерите на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия поискаха действия от Европейската комисия по отношение на украинския внос на селскостопански продукти, призовавайки за повторно въвеждане на тарифи. В началото на април страните също призоваха Брюксел да изкупи обратно натрупаните украински продукти по „хуманитарни“ причини.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.