Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След скандала с ГМО-храните правителството смени позицията си

България ще гласува с „въздържал се“ на предложението за нов европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез „нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Причината кабинетът да промени позицията си стана декларацията на „Има такъв народ“ срещу решение на МС за ГМО-храните.

По-рано в парламента депутатът от ИТН Тошко Йорданов заяви, че Министерският съвет е решил на неоповестено свое заседание да подкрепи в Брюксел по време на съвещанието на земеделските министри нов регламент и така да позволи навлизане на ГМО храни у нас. Според новия регламент на етикетите на храните няма да се изписва дали съдържа ГМО и така потребителите няма да бъдат информирани какво ядат.

„Това, което тези престъпници от ППДБ са решили да направи България, е отпадането на регламентите на ГМО храните“, каза Йорданов, цитиран от БТА. „Това грозно правителство е одобрило позиция на България за Съвета на ЕС по предложението за растения по нови геномни технологии. С прости думи – пробутване на ГМО храна. И нашите слагачи са решили“, каза Тошко Йорданов.

Според Йорданов така страната ни ще загуби пазари, които търсят чиста, биологична храна, защото по думите му никой в България няма да може да докаже дали храната му е чиста. Освен това в магазините ще се предлагат без етикетиране и без проследяване на хранителни продукти, които имат ГМО, посочи Йорданов и отбеляза, че в момента те се маркират.

„Защо си траете от ПП-ДБ и основно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не трябва да подкрепя безконтролното вкарването на ГМО“, попита той.

В писмена позиция правителството отхвърли твърденията на ИТН, че е имало тайно заседание. Позицията за предстоящия съвет в Брюксел е била одобрена на редовното заседание на кабинета от 6 декември. От кабинета посочват още, че на заседанието в Брюксел в понеделник и вторник ще гласуват „въздържал се“, за да се съобразят с парламентарното мнозинство и предложенията на неправителствените организации.

Не се променя регламентът по отношение на ГМО и държавите членки могат да продължават да забраняват използването му, каквато е и политиката на България, твърдят от Министерския съвет.

Още по темата: Тошко Йорданов: Под натиск от американска компания правителството е гласувало за отпадане на забраните за ГМО

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.