Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След танковете Украйна поиска от Германия и подводници

Бившият посланик на Украйна в Германия Андрей Мелник предложи Берлин да предаде една от подводниците си за използване срещу руския Черноморски флот. По време на дипломатичската си служба в Берлин Мелник омаловажаваше и обиждаше домакините си, докато те не се съгласиха да дарят тежко оръжие на страната му.

„Знам, че ще получа нова буря, но имам друга творческа идея, написа Мелник в Туитър, като обясни, че произведената от ThyssenKrupp HDW Class 212A се счита за „една от най-добрите подводници в света“, германската армия (Бундесвер) трябва да дари една от шестте си 212A на Украйна, където ще „изгони руския флот от Черно море“.

В поредица от отговори на коментари Мелник призова поддръжниците си да „подкрепят тази идея всички заедно и да накарат Германия и други съюзници“ да предадат подводницата.

Ако Германия се съгласи на такава сделка, транспортирането на подводницата до Черно море ще бъде усложнено от затварянето от Турция на проливите Босфора и Дарданелите за военни плавателни съдове, което означава, че само държави, граничещи с морето – като Русия и Украйна – могат да минават с военни кораби и подводници оттам.

Мелник обясни, че подводницата може да бъде транспортирана по суша. „Няма проблем“, каза той, обяснявайки как 56-метров плавателен съд, с водоизместимост 1524 тона на повърхността, ще бъде транспортиран по суша. Украинските моряци също ще трябва да бъдат обучени да го управляват. След това плавателният съд ще трябва да се изправи срещу седемте подводници и многобройните противоподводни кораби и хеликоптери на базирания в Крим руски Черноморски флот.

Мелник често използва обиди в коментарите си за германците, докато не дадат на Украйна това, което иска, наричайки колебанието на страната да предостави танкове „невероятно“, а германските политици, които се противопоставят на прехвърлянето на танкове, „руски активи“. Когато Берлин в крайна сметка разреши дарението на основните бойни танкове „Леопард 2“ на Украйна по-рано тази седмица, той публикува празничен туит, преди да отправи нови искания за изтребители и ракети с голям обсег.

Мелник беше посланик на Украйна в Германия от 2014 г. до миналия юли, когато беше отзован в Киев, след като публично изрази възхищението си от Степан Бандера, украински нацистки колаборационист, смятан за герой от украинските националисти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.