Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След ултиматум от САЩ и ЕС Вучич е готов да приеме плана за Косово

Сърбия може да бъде изправена пред международна изолация и икономически упадък, ако отхвърли нов план на Запада за нормализиране на отношенията с Косово, каза президентът Александър Вучич, променяйки предишната си твърдолинейна позиция.

Сърбия е получила такъв ултиматум миналата седмица по време на посещение на група американски и европейски пратеници.

„Сърбия трябва да говори, да участва в диалог и да продължи своя европейски път“, каза Вучич. „Ще бъдем икономически и политически загубени без това и като президент не бих се съгласил да ръководя страна, която е сама и изолирана.“

Спорът между Сърбия и нейната бивша провинция Косово остава източник на нестабилност на Балканите дълго след войната от 1998-99 г., която завърши с бомбардировки на НАТО, които принудиха Сърбия да се изтегли от територията.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград отказа да признае, разчитайки на подкрепата на Русия и Китай. САЩ и повечето държави от ЕС признаха Косово. Русия и Китай отказват да признаят Косово и поддържат Сърбия.

Новият западен план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово не е официално оповестен. Вучич каза в телевизионното си обръщение, че планът предвижда Сърбия да не е против членството на Косово в международни организации, включително ООН.

„Тези разговори бяха сред най-тежките през последното десетилетие“, добави Вучич, описвайки срещата. „Никога не е било така.“

Западът иска да победи Русия и всеки, който стои на пътя, ще бъде „пометен“, каза Вучич.

„Европа де факто е във война, каквото и да говорят“, каза Вучич.- „Те (ЕС) искат всичко в задния им двор – а Балканите са техният двор – да бъде така, както го искат“.

Сърбия, която официално поиска членство в ЕС, не се съгласи със санкциите на ЕС срещу Русия. Въпреки антизападните и проруските настроения, които преобладават в Сърбия, Вучич демонстрира промяна в позицията си. Според него „изолирана Сърбия ще рухне икономически без западна помощ и инвестиции“.

Вучич зяви, че „нищо няма да се случи в следващите ден или два“, но че страната ще бъде изправена пред трудни решения в близко бъдеще. Първата последица за Сърбия, ако отхвърли последния план на Запада за Косово, ще бъде премахването на безвизовия режим с ЕС, предупреди той.

„За да бъда честен, Европейският съюз е най-големият инвеститор в Сърбия“, каза той. – „Трябва да гледаме на нещата по справедлив и обективен начин.“

По-рано Вучич коментира, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, което много сърби смятат за историческото сърце на страната.

Миналия месец западни дипломати посредничиха при разрешаването на напрегната ситуация в Северно Косово, където сърбите издигнаха барикади по главните пътища в знак на протест срещу ареста на бивш сръбски полицай. При последния инцидент от вчера сръбски официални лица съобщиха, че косовската полиция е ранила сърбин в доминираната от сърби северна част на Косово.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.