Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След военния преврат в Нигер САЩ и Франция губят влияние в още една африканска държава

Военният преврат в Нигер заплашва интересите на САЩ и Франция в един от последните останали западни съюзници на континента в района на Сахел, пише Politico. И САЩ, и Франция, чиято бивша колония е Нигер, имат военни бази в богатата на уран страна и осъдиха преврата.

В сряда нигерски военни заявиха в изявление, излъчено по националната телевизия, че са свалили президента Мохамед Базум, затворили са границите и са наложили полицейски час в страната „до второ нареждане“.

Това стана часове, след като членове на президентската гвардия задържаха Базум в резиденцията му и отцепиха достъпа до офиси в нигерската столица Ниамей.

„Ние, силите за отбрана и сигурност, обединени в рамките на Националния съвет за защита на родината, решихме да сложим край на режима, който познавате“, потвърди полковник майор Амаду Абдрамане, цитиран от АФП.

„Това следва продължаващото влошаване на ситуацията със сигурността и лошото икономическо и социално управление“, каза той.

В статията се предполага, че „смяната на властта в Нигер може да бъде удар за Запада – и по-специално за Франция и САЩ, които имат силни връзки със западноафриканската държава“.

САЩ и Франция смятат Нигер за „стратегическа страна“ и „една от последните държави от Сахел, която не е задълбочила сътрудничеството си с Русия в ущърб на Запада“. В същото време в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин се срещна с лидерите на африкански държави и обяви, че Москва е отписала 23 милиарда долара дълг на тези държави. Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ще получат между 25 000 и 50 000 тона зърно, като Москва ще покрие разходите за доставка на пратките.

След военния преврат в Нигер САЩ и Франция губят влияние в още една държава в Африка

Държавите от стратегическия район, известен като Сахел, които през последните години задълбочиха връзките си с Русия в ущърб на Запада

За Франция принудителното напускане на президента Базум ще отбележи още един неуспех в региона, само месеци след като френските войски трябваше да се изтеглят от съседните Буркина Фасо и Мали, което ефективно сложи край на френското влияние в региона.

Франция, чието влияние в Западна Африка значително намалява през последните години, според съобщенията е разположила около 1 500 френски войници в Нигер. Преди преврата правителството на Нигер „изрази задоволство от двустранното военно споразумение“.

След новината за преврата в социалните мрежи се разпространиха видеа на граждани пред президентската резиденция, които заявиха, че подкрепят смяната на президента и държаха руското знаме, обвинявайки досегашната власт за ситуацията в страната.

По-рано в петък френският президент Еманюел Макрон описа преврата като „напълно нелегитимен и дълбоко опасен за нигерците, за Нигер и за целия регион“, призовавайки за освобождаването на Базум.

Базум е затворен в резиденцията си от сряда от собствената си президентска гвардия.

По време на посещение в Папуа Нова Гвинея Макрон заяви, че е наложително конституционният ред да бъде възстановен и обеща да подкрепи регионални организации като Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в посредничеството или санкциите срещу лидерите на преврата.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона заяви, че Базум е в „добро здраве“ и е разговарял с Макрон.

„Ако ме чуете да говоря за опит за преврат, това е защото не смятаме нещата за окончателни“, каза тя. – „Все още има изход, ако отговорните слушат международната общност“.

Базум подчерта, че Париж „категорично осъжда всеки опит за завземане на властта със сила и се присъединява към призивите на Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) за възстановяване на целостта на демократичните институции на Нигер“.

Френският външен министър Колона заяви, че има „изход“ за лидерите на преврата.

В същия контекст държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в четвъртък призова за „незабавното освобождаване“ на Базум.

„Разговарях с президента Базум по-рано тази сутрин и дадох ясно да се разбере, че САЩ решително го подкрепят като демократично избран президент на Нигер. Призоваваме за незабавното му освобождаване“, каза Блинкен по време на посещение в Нова Зеландия.

„Осъждаме всякакви усилия за завземане на властта със сила. Ние сме активно ангажирани с правителството на Нигер, но също така и с партньори в региона и по света и ще продължим да го правим, докато ситуацията не бъде решена по подходящ и мирен начин“, каза Блинкен.

Той отказа да посочи дали военният бунт е преврат, обозначение, което може да спре сътрудничеството на САЩ с нигерските власти.

„Дали това представлява преврат технически или не, не мога да кажа, това трябва да кажат юристите. Но това, което очевидно представлява, е усилие да се завземе властта със сила и да се наруши конституцията“, каза той.

Това се случва в момент, когато лидерите на преврата обвиниха Франция, че е приземила военен самолет в страната въпреки заповедите им за затваряне на националните граници.

„Френският партньор заобиколи (решението) за затваряне на сухопътните и въздушните граници, за да приземи военен самолет А401 на международното летище в Ниамей тази сутрин в 6:30 часа“, заявиха лидерите на преврата в изявление, настоявайки „веднъж завинаги мерките да бъдат стриктно спазени“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.