Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Словакия няма да получи обещаната компенсация от ЕС за дарените МиГ-29 на Украйна

Словакия е обезпокоена, че ще получи по-малко финансиране от Европейския механизъм за подкрепа на мира за изтребителите МиГ-29 и зенитно-ракетните системи „Куб“, доставени по-рано на Украйна. Това заяви словашкият министър на външните работи Юрай Бланар.

„Петият транш за връщане на средства за оръжейните системи, които Словашката република прехвърли на Украйна, в случая за самолетите МиГ-29, засега е спрян. Сумата за възстановяване намалява с течение на времето. Сумата, на която разчитахме, ще дойде, но ще бъде още по-малка“, каза външният министър. Той добави, че подробностите все още се обсъждат с европейските партньори, но компенсацията няма да е в размера, който беше обещан миналата година.

В същото време словашкото външно министерство не уточни причините, поради които размерът на обезщетението трябва да бъде намален.

„Що се отнася до 12-ия словашки пакет от помощи, МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана „Куб“, ЕС призна за възстановяване на общите разходи в размер на 460 милиона евро. Условията и размерът на обезщетението все още подлежат на договаряне“, според словашкото Министерство на отбраната.

Преди правителството на Роберт Фицо да дойде на власт, Словакия изпрати 13 пакета военна помощ на Украйна. По-рано беше съобщено, че Словакия трябва да получи компенсация в размер на почти 200 милиона евро за трансфера на изтребители. Освен това САЩ обещаха да доставят военно оборудване на републиката за около 700 милиона долара.

По-късно обаче се оказа, че американците са готови да предоставят само отстъпка от закупуването на 12 бойни хеликоптера Viper, които Братислава все още не е използвала, а връщането на 100 милиона евро беше спряно от Европейския механизъм за подкрепа на мира. Фондът въпреки името си се използва за подкрепа на войната в Украйна чрез въоръжаване на Киев срещу Русия.

Още по темата: Натовските съюзници оставят Словакия без противовъздушна отбрана, след като дари свои C-300 на Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.