Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Словакия започна наказателно дело заради прехвърлянето на 13 изтребителя МиГ-29 в Украйна

В Словакия е образувано наказателно дело във връзка с прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна. Това съобщи военният министър Роберт Калиняк.

Според него бившият министър на отбраната и настоящ председател на извънпарламентарната „Демократическа партия“ Ярослав Наги е отслабил въоръжените сили в нарушение на конституцията, като е прехвърлил в Киев изтребители МиГ-29.

Държавният секретар на министерството на отбраната на Словакия Игор Мелихер заяви във видео, публикувано на страницата му Фейсбук, че след пристигането си в министерството е извършил проверка.

„Опитах се да разбера и да потърся информация дали някой е работил по такъв правен анализ и дали изобщо съществува. Нищо подобно не е намерено. С даряването на изтребители на стойност над 500 милиона евро на Украйна правителството взе фундаментално решение във външната политика и по този начин наруши конституцията на Словакия“, каза той

В същото време Министерството на отбраната потвърди, че изтребителите МиГ-29 са отишли в Украйна без юридическа експертиза. Вътрешно разследване показа, че временно назначеното правителство няма компетентност да направи това.

„Оказа се, че бившият министър е излъгал, разчитайки на правен анализ при прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна“, подчерта Мелихер.

Преди правителството на Роберт Фицо да дойде на власт през есента на 2023 г., Словакия активно предоставяше военна помощ на Украйна. През април 2023 г. служебното правителство на Едуард Хегер предостави на Украйна 13 изтребителя МиГ-29 и част от системите за противовъздушна отбрана на страната. В същото време още тогава беше отбелязано, че служебният кабинет няма правомощия да направи това, тъй като този въпрос засяга фундаментални решения в областта на външната политика.

Още по темата: Натовските съюзници оставят Словакия без противовъздушна отбрана, след като дари свои C-300 на Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. Някои от жълтопаветните умнокрасивитети също е време да се замислят за съд над тях за национално предателство в не толкова далечно бъдеще…

  2. Късно се усетиха словаците… Разбраха що е то НАТО да ти обещае нещо, изгоряха и сега ще пийнат една студена вода. Итересното обаче е, че предателите ще си понесат последствията. Помните ли как нашите „народни представители“ ни даваха Словакия за пример и как ни обясняваша, че щели да получат НОВО въоръжение в замяна на изпратената военна техника? Всякави платени псевдо експерти от сутрин до вечер обясняваха по радио и телевизя как трябвало да се възползваме от тази „страходна“ възможност… И тогава беше ясно, че това са абсолютни лъжи, а сега имаме и доказателство. Подариш ли техника после трябва САМ да си КУПИШ нова техника. Всичко останало е ала-бала.
    Най-хубавото е, че от НАТО решават какво и на каква цена трябва да си купиш. Помните ли как отказаха да продад системи Пейтриът на Турция и кагот те купиха руския еквивалент C-400, САЩ отказа да изпълни поръчката за изтребители F-35, които бяха предплатени от турска страна? :D Ами за такъв „съюз“ става въпрос. А ние ще празнуваме 20 години в НАТО :D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.