Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българският химн ще е безплатен само на национални празници

Българският химн, както и военни маршове като „Велик е нашият войник“ ще се изпълняват безплатно, без за тях да се дължи заплащане за авторски права, само на национални и религиозни празници, съобщиха от „Музикаутор“. Това е записано в закона, но до момента не се е спазвало. Затова от оргинизацията на музикалните издатели започват кампания за защита на авторските права.

“Музиката и текстът на националния химн на България “Мила Родино” са написани през 1885 г. от Цветан Радославов, чиято кончина е през 1931 г. В този смисъл правата върху музиката и текста са погасени и за тях не се събират и разпределят авторски възнаграждения”, пишат от “Музикаутор” в отговор на запитване на “24 часа”.

През годините са създавани много аранжименти по същите музика и текст. Тук се включва и този на Александър Райчев, който се използва най-често. Правата върху него принадлежат на наследниците му до 2074 г., обясняват от организацията. Затова за химна в аранжимент на Александър Райчев, както и на други музиканти, се заплащат авторски права с изключение на националните празници като 3 март, 6 май, 6 септември, 22 септември.

От организацията за управление на авторски права не са отговорили на запитването колко точно средства са изплатени на наследниците му за 2022 г. “Информацията за постъпленията е лична и “Музикаутор” няма право да предоставя такава на трети лица”, твърдят от организацията на музикалните издатели.

„Музикаутор“ съобщиха, че са изпратили писмо до Националната асоциация на общините в България с покана да сключат договори за отчети от събития, на които са звучали песни и музика. С уговорката, че става дума за тези, за които не са изтекли 70 години от смъртта на автора, определени по Женевската конвенция. За тях се дължат възнаграждения за права.

В този списък влиза и “Велик е нашият войник”, чийто композитор е учителят по музика Михаил Шекерджиев. Починал е през 1958 г., така че още 5 години наследниците му трябва да вземат пари за изпълнението на марша – до 2028 г.

Още по темата: Дунавското хоро на Нова година вече ще се плаща 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.