Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Службата за сигурност на Украйна нахлу в манастир заради проруска църковна песен

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) започна акция в главния православен християнски манастир в страната – Киево-Печерската лавра заради видео на свещеник, изпълняващ проруска църковна песен.

По-рано този месец СБУ започна криминално разследване на предполагаеми проруски дейности в църковния имот, който е във фокуса на дългогодишен спор за попечителство.

В изявление, публикувано от СБУ, се казва, че се провежда междуведомствена акция, за да се предотврати „подривната дейност на руските специални служби“. Целта е  да се „предотврати използването на Лаврата като клетка на „руския свят“ и да се проверят твърденията, че манастирът се използва за укриване на „екипи от саботьори, чужди граждани и оръжия.“

Украинските медии публикуваха кадри на полицейски коли и въоръжени служители, стоящи на входа на историческия квартал в столицата.

Киево-Печерската лавра води началото си от 11 век и се смята за най-известния християнски обект в Украйна, както и за ценно национално наследство. В момента тя се контролира от Украинската православна църква. Резиденцията на главата на църквата, митрополит Онуфрий, се намира в манастирския комплекс.

Църквата има исторически връзки с Москва, но на практика е независима от 90-те години на миналия век. След началото на войната тя символично се дистанцира от Московската патриаршия, като спря всяко споменаване на главата на Руската православна църква в молитвите си.

Православната църква на Украйна твърди, че манастирът трябва да бъде поне частично администриран от нея. Църквата беше призната за валидна от Константинополската патриаршия през 2018 г. в спорен ход, който предизвика голямо разцепление в православния свят. Руската православна църква смята свещениците за разколници.

Акцията във вторник идва след скандал заради видео, публикувано по-рано този месец от свещеник на Православната църква на Украйна. На видеото се вижда как енориаши в Лаврата изпълняват химн на Дева Мария, в който се споменава единството на Русия, Украйна и Беларус във вярата им в Христос и поклонението на Неговата майка.

Митрополит Павел, епископът, отговарящ за Лаврата, отрече твърденията, че Украинската православна църква „се моли за Русия“ и се закле във вярност на Украйна и нейното ръководство. Той нарече химна „светска песен“ и каза, че свещеникът, участвал в инцидента, е бил „дисциплиниран“.

СБУ заяви, че разследва „изпълнението на песни, възхваляващи Руската Дума в манастира“, твърдейки, че актът „подкопава сигурността и интересите на Украйна“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира на новината, като нарече акцията на СБУ най-новия пример за преследването от Киев на Украинската православна църква.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.