Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Службата за сигурност на Украйна нахлу в манастир заради проруска църковна песен

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) започна акция в главния православен християнски манастир в страната – Киево-Печерската лавра заради видео на свещеник, изпълняващ проруска църковна песен.

По-рано този месец СБУ започна криминално разследване на предполагаеми проруски дейности в църковния имот, който е във фокуса на дългогодишен спор за попечителство.

В изявление, публикувано от СБУ, се казва, че се провежда междуведомствена акция, за да се предотврати „подривната дейност на руските специални служби“. Целта е  да се „предотврати използването на Лаврата като клетка на „руския свят“ и да се проверят твърденията, че манастирът се използва за укриване на „екипи от саботьори, чужди граждани и оръжия.“

Украинските медии публикуваха кадри на полицейски коли и въоръжени служители, стоящи на входа на историческия квартал в столицата.

Киево-Печерската лавра води началото си от 11 век и се смята за най-известния християнски обект в Украйна, както и за ценно национално наследство. В момента тя се контролира от Украинската православна църква. Резиденцията на главата на църквата, митрополит Онуфрий, се намира в манастирския комплекс.

Църквата има исторически връзки с Москва, но на практика е независима от 90-те години на миналия век. След началото на войната тя символично се дистанцира от Московската патриаршия, като спря всяко споменаване на главата на Руската православна църква в молитвите си.

Православната църква на Украйна твърди, че манастирът трябва да бъде поне частично администриран от нея. Църквата беше призната за валидна от Константинополската патриаршия през 2018 г. в спорен ход, който предизвика голямо разцепление в православния свят. Руската православна църква смята свещениците за разколници.

Акцията във вторник идва след скандал заради видео, публикувано по-рано този месец от свещеник на Православната църква на Украйна. На видеото се вижда как енориаши в Лаврата изпълняват химн на Дева Мария, в който се споменава единството на Русия, Украйна и Беларус във вярата им в Христос и поклонението на Неговата майка.

Митрополит Павел, епископът, отговарящ за Лаврата, отрече твърденията, че Украинската православна църква „се моли за Русия“ и се закле във вярност на Украйна и нейното ръководство. Той нарече химна „светска песен“ и каза, че свещеникът, участвал в инцидента, е бил „дисциплиниран“.

СБУ заяви, че разследва „изпълнението на песни, възхваляващи Руската Дума в манастира“, твърдейки, че актът „подкопава сигурността и интересите на Украйна“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира на новината, като нарече акцията на СБУ най-новия пример за преследването от Киев на Украинската православна църква.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.