Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Служебното правителство дарява още „излишно” военно оборудване на Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България ще предостави „още излишно военно оборудване“ на Украйна след заседание в централата на НАТО в Брюксел

“В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или за военновременните формирования”, каза той.

“България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем”, каза Запрянов.

„Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна“, каза служебният министър.

„Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава“, заяви Запрянов.

Тази година България увеличи разходите за отбрана и те вече надвишават 2% от БВП, съобщават от министерството на отбраната. Това беше едно от исканията на НАТО към България и останалите страни членки.

Министрите на отбраната на НАТО на днешната среща в Брюксел не успяха да постигнат съгласие по предложението на ръководството на Алианса за отпускане на 40 милиарда евро годишно за отбраната на Украйна, според изявление на генералния секретар Йенс Столтенберг. Италианският военен министър заяви, че страната му не е съгласна да поема подобни задължения.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Служебен министър не може да взима стратегически решения, късаещи националната сигурност. Не може и да ПОДАРЯВА техника, закупена с парите на данъкоплатците. Каквото е гласувано, вече е ДАДЕНО. Нека не се напрягат служебните министри и да не ПОДАРЯВАТ нищо на никой…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.