Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Служител на “Секрет Сървис“ е отзован след скандал в България

Служител на американската служба за охрана “Секрет Сървис“ наскоро е бил отзован от България след кавга с персонала на хотел, съобщи говорител на агенцията, цитиран от телевизия ABC.

Инцидентът е станал на 10 май в момент, когато тече подготовката за посещението на бившия президент на САЩ Бил Клинтън в България за Глобалната инициатива на Клинтън (CGI). Той дойде в София по покана на изпълнителния директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

Служителят от „Сикрет сървис“, на когото е възложено да осигурява подкрепа за охраната по време на задграничното пътуване до София, е изтеглен от мисията заедно с друг служител, който е станал свидетел на кавгата. И двете лица са били отстранени от местопроизшествието преди пристигането на защитеното лице, съобщи говорителят на „Сикрет Сървис“.

Всички служители, замесени в инцидента, са пуснати в административен отпуск, а достъпът им до обекти, съоръжения и компютърни системи на „Сикрет сървис“ е отнет в очакване на резултата от разследването.

Службата за професионална отговорност на „Сикрет сървис“ е започнала вътрешно разследване, за да проучи допълнително инцидента. Агенцията подчерта, че се придържа към строг кодекс за поведение, регулиращ поведението на служителите, и заяви, че ако разследването установи нарушения или неправомерно поведение, ще бъдат предприети подходящи дисциплинарни мерки срещу участващите лица.

Новината идва малко след като тайните служби влязоха в новините заради  пробив в сигурността във Вашингтон, окръг Колумбия, в дома на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Неидентифицирано лице, в нетрезво състояние, успя да влезе в резиденцията на Съливан по-рано този месец. Впоследствие е установено, че нарушителят не е познавал Съливан, нито е възнамерявал да нарани служителя на Белия дом, който по това време не е бил вкъщи.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.