Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сорос се оттегля, синът му поема фондова империя от $25 млрд.

Американският милиардер Джордж Сорос се оттегля и предава контрола върху фондовата си империя на стойност 25 милиарда долара на сина си Александър, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“.

През декември съветът на директорите на фондация „Отворено общество“ на Сорос е избрал сина му Александър Сорос за председател.

37-годишният Александър наследява баща си и заема длъжността президент на комитета за политически дейности на Сорос. Алекс Сорос е и единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management – фирмата, която управлява средствата на фонда и на семейството. По-голямата част от 25-те милиарда долара ще отидат във фондация „Отворено общество“. В същото време около 125 млн. долара ще бъдат предназначени за комитета за политически дейности.

Управляваната от Сорос-младши организация ще продължи да се бори за избирателните права на гражданите, равенството между половете и правото на аборт, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. Александър Сорос е „настроен лявоцентристки“, израснал „смутен от богатството на семейството си“, пише изданието. В свое интервю Сорос-младши отбелязва, че ще подкрепя американски леви политици. Той е против Доналд Тръмп да се върне като президент на САЩ. Баща му е един от основните донори на опонентите на Тръмп и Демократическата партия.

„Уолстрийт Джърнъл“ прогнозира значително финансиране от фондациите на Сорос в предстоящите президентски избори догодина в САЩ.

Той посочва, че Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Конгреса и държавни лидери – бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Фондация „Отворено общество“ на Сорос харчи около 1,5 млрд. долара годишно за финансиране на групи, чиято дейност официално се прокламира като защита на човешките права и демокрацията в различни страни по света.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.