Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сорос спира повечето си проекти в ЕС, насочва се към други части на света

Фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос ще закрие голяма част от базираните си в ЕС операции и ще финансира либерални каузи на други места, съобщи Ройтерс, позовавайки се на вътрешен имейл. Въпреки че остава неясно накъде Сорос ще насочи усилията си, милиардерът агитира за смяна на властта в Китай през последните години.

„В крайна сметка новата одобрена стратегическа насока предвижда оттегляне и прекратяване на голяма част от сегашната ни работа в рамките на Европейския съюз, измествайки фокуса и разпределението на ресурсите към други части на света“, се казва в имейла до служителите, цитиран от Ройтерс.

Говорител на фондация „Отворено общество“ коментира, че неправителствената организация ще продължи да раздава някои грантове в Европа, включително в Украйна, Молдова и Западните Балкани. Тези безвъзмездни средства ще бъдат отпуснати на фондации на национално ниво в мащаб, „който ще бъде определен през следващите месеци“, каза говорителят.

Сорос е най-известен в ЕС с финансирането на проимиграционни и ЛГБТ организации, както и медии. Неговата неправителствена организация премести централата си в Будапеща в Берлин през 2018 г., тъй като унгарското правителство прие закона „Стоп на Сорос“, криминализиращ чуждестранни организации, подпомагащи нелегални имигранти.

През последните години Сорос критикува все по-остро правителството на Китай и призовава за „смяна на режима“. Свалянето на китайския президент Си Дзинпин, според Сорос, „ще премахне най-голямата заплаха, пред която са изправени отворените общества днес и те трябва да направят всичко по силите си, за да насърчат Китай да се движи в желаната посока“.

Преди да създаде фондациите „Отворено общество“, Сорос финансира прозападни демонстранти през 1980-те години на миналия век в Китай. Пекин твърди, че китайските операции на Сорос са фронт за ЦРУ и ги закрива след фатални сблъсъци между бунтовници и правителствени войски на площад Тянанмън през 1989 г.

Дали неправителствената организация отново ще насочи вниманието си към Източна Азия или не, ще зависи от това как синът на Сорос управлява империята на баща си. „Отворено общество“ обяви през юни, че 37-годишният Алекс Сорос ще поеме контрола над финансовата империя на баща си.

Алекс Сорос заяви пред Wall Street Journal, че възнамерява да продължи да налива пари на политици, прокурори и активистки групи от Демократическата партия в опит да попречи на бившия президент Доналд Тръмп да спечели изборите догодина. „Колкото и да ми се иска да извадя пари от политиката, докато другата страна го прави, ще трябва и ние да го правим“, каза Сорос-младши пред Wall Street Journal.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.