Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

SpaceX спира достъпа на украинските дронове до сателитите Starlink

SpaceX предприе стъпки, за да попречи на украинската армия да използва сателитната интернет услуга Starlink за контролиране на дронове в региона по време на войната с Русия, съобщи президентът на компанията.

Сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX, която предостави на армията на Украйна широколентови комуникации в нейната защита срещу руската армия, „никога не е била предназначена да бъде използвана като оръжие“, каза Гуин Шотуел, президент и главен оперативен директор на SpaceX, по време на конференция във Вашингтон, цитирана от Ройтерс.

„Украинците обаче го използваха по начин, който не беше част от никакво споразумение“, каза тя.

Говорейки по-късно с репортери, Шотуел се позова на съобщения, че украинската армия е използвала услугата Starlink за управление на дронове.

Украйна използва ефективно безпилотни летателни апарати за забелязване на вражески позиции, насочване на огън на далечни разстояния и хвърляне на бомби.

„Има неща, които можем да направим, за да ограничим способността им да правят това“, каза тя, имайки предвид използването на Starlink от дронове. „Има неща, които можем да направим и сме направили.“

Шотуел отказа да каже какви мерки е предприела SpaceX.

Използването на Starlink от дронове надхвърли обхвата на споразумение, което SpaceX има с украинското правителство, каза Шотуел, и добави, че договорът е предназначен за хуманитарни цели, като например предоставяне на широколентов интернет на болници, банки и семейства, засегнати от войната.

„Знаем, че военните ги използват за комуникация и това е добре“, каза тя. „Но нашето намерение никога не е било да ги използват за нападателни цели.“

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.