Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Спират 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ заради ремонт

6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ спира работа заради ремонт, съобщиха от атомната електроцентрала.

„Вчера пуснаха 5-и блок, днес авария на 6-и блок и спиране до края на месеца. Очаквани пропуснати ползи поради непроизведена енергия – около 150 млн. лв.“, коментира енергийният експерт Георги Кадиев.

В съобщението на АЕЦ „Козлодуй“ пише: „На 15 юни 2024 г. ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната“.

Непрекъснатият мониторинг на системите и съоръженията на шести блок показва, че не са достигнати ограниченията, определени в технологичния регламент. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Решението за спиране е взето консервативно, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност на блока и надеждни доставки на електроенергия през летния период.

След изпълнение на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. 5-и блок, след завършване на плановия годишен ремонт, беше включен в електроенергийната система на 10 юни 2024 г. и след достигане на 100% мощност работи съгласно производствения график“, според съобщението на централата.

В реактора на 5-и блок бяха заредени 43 касети, произведени от американската компания „Уестингхаус“. Горивото на „Устингхаус“, с което беше зареден 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, е престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва заради проблеми при употребата му.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.