Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Според изтекли документи германските здравни власти са знаели, че локдауните ще са по-вредни от самия вирус

Агенцията за обществено здраве на Германия е знаела, че локдауните по време на пандемията от Ковид могат да причинят повече щети от самия вирус още през декември 2020 г. и че мандатите за маските не са подкрепени с доказателства. Това показват вътрешни документи, скрити от германските власти.

Журналисти спечелиха дълга съдебна битка с Института „Роберт Кох“ (RKI), германската агенция за обществено здраве, и съдът я задължи да публикува документи по искането за обществена информация.

Протоколите показват, че германските изследователи от Института за обществено здраве RKI са знаели за вредите от локдауните предварително. Във вътрешната си кореспонденция те изрично предупреждават, че техния анализ на локдауните в Африка показва „очаквано увеличение на детската смъртност“.

„Последиците от локдауните са отчасти по-тежки от самия вирус“, се казва в доклад от декември 2020 г., като друг документ от октомври 2020 г. заявява, че няма доказателства в подкрепа на това, че медицинските маски FFP2 могат да предотвратят разпространението на Ковид.

Тези констатациите никога не бяха оповестени публично, въпреки че изследователите ясно се застъпват за публично оповестяване на техните изследвания в протоколите от срещите им. Въпреки това германското правителство избра да наложи локдауни, срещу които предупреждават собствените му изследователи.

Разкритията идват след двегодишна съдебна битка между RKI и германското списание Multipolar, което спечели съдебното дело за публикуване на документите, макар че те са силно редактирани от здравната агенция.

Multipolar предяви друг съдебен иск в опит да осигури пълен достъп до нередактираните документи, които RKI и германското правителство избраха да не споделят с обществеността.

Скандалът заплашва да има последици за германското правителство, като вицепрезидентът на Бундестага Волфганг Кубицки заяви пред германските медии: „Протоколите на кризисния екип на RKI, някои от които вече са публикувани, пораждат значителни съмнения дали политическите мерки за справяне с пандемията наистина са предприети на научна основа“.

Той също така призова федералния министър на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах да представи всички протоколи на обществеността без редакции, за да има пълна прозрачност за вътрешните дискусии и основанията за вземане на решения.

„Ако Карл Лаутербах не последва молбата ми, като парламентарист ще работя, за да го убедя да направи това разкритие, за да може най-накрая искането [за достъп до информация] да бъде удовлетворено“, каза вицепрезидентът на Бундестага.

Още по темата: Робърт Ф. Кенеди: Ваксините срещу Ковид бяха военен проект от самото начало 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.