Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сръбската армия е в повишена бойна готовност на границата с Косово

Сръбският президент Александър Вучич постави армията в повишена готовност и нареди военните части да се придвижат към границата с Косово. Този ход идва след сблъсъци между косовската полиция и протестиращи в населен предимно със сърби град в региона в петък.

„Наредено е спешно придвижване на сили към косовската граница,“ заяви министърът на отбраната Милош Вучевич, като добави, че „терорът срещу сръбската общност в Косово“ продължава.

Вучевич заяви, че сигурността на сърбите в Косово и Метохия е застрашена от косовския премиер Албин Курти. Сръбският президент призова гражданите да запазят максимално спокойствие и да не се поддават на провокации.

По-рано през деня сърбите в град Звечан влязоха в сблъсъци с полицията, тъй като новоизбраният кмет, който е етнически албанец, трябваше да влезе в кабинета си след местните избори. Гласовете в четири общини бяха бойкотирани от жителите с преобладаващо сръбско население, които искат повече автономия и представителство. Избирателната активност на вота на 23 април беше едва 3,47%, като местните жители заявиха, че няма да работят с новоизбрания кмет.

Според местни медии косовската полиция е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ срещу протестиращите, които са се събрали пред административна сграда.

Косово едностранно обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на САЩ и ЕС. Сърбия отказва да признае независимостта на Косово.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.