Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сред заложниците на „Хамас“ има двама души от български произход

Сред заложниците на „Хамас“ има двама души от български произход. Това стана ясно след завръщането от Израел на премиера Николай Денков и външния министър Мария Габриел. Те отказаха да дадат повече подробности, „докато няма разрешение от Израел“.

„Срещнахме се със семейства, чиито близки са заложници. И стана ясно, че има двама заложници с български произход. Така че по тази тема повече няма да говорим, докато няма разрешение от израелска страна“, каза Денков. Той е провел срещи с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и с президента Исаак Херцог.

По думите му една от основните цели на визитата е била да се изрази пълната подкрепа на България към Израел. Според Габриел за тях е било особено важно да благодарят на Израел и да кажат, че България е солидарна с Тел Авив и осъжда атаката на „Хамас“.

„За нас беше важно да изразим благодарността си, защото България първа успя да евкауира нашите краткосрочно пребиваващи сънародници, както и българските граждани и техните семейства бяха сред първата група, евакуирана от Ивицата Газа“, заяви външният министър.

Денков каза, че е получил уверение, че Израел прави разграничение между „Хамас“ и цивилното население.

„Точно преди 30 дни Израел беше нападнат жестоко, зверствата са неописуеми. Израел има право да защитава населението си, но от друга страна не бива да се позволява да се смесват терористите от „Хамас“ с палестинското население, в което цивилните граждани също имат права“, добави Денков.

До момента при израелските въздушни бомбардировки на Газа от 7 октомври досега са убити близо 10 000 палестинци, 4 000 от които – деца.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.